15.2.2005

Internetin siivousohjelmat

Kulttuuriministeri Tanja Karpela haluaa suojella lapsia internetin törkysivuilta, ks. Opetusministeriön tiedote 3.2.2005. Keinoksi esitetään internet-sivujen selailua rajoittavia ohjelmia. Effi ry on vastustanut tätä, ks. tiedote Karpela ei ymmärrä mitä on sensuroimassa. Block! -ohjelmaperheen valmistaja Hitback puolestaan vastaa Effille, ja kiistaa voi seurata esim. uutispalvelusta Digitoday.fi.

Effin tekemissä testeissä mm. sanan skientologia sisältävät sivut (esimerkiksi skientologian pääsivu ja Uskontojen uhrien tuki ry:n artikkeli skientologiasta) olivat kiellettyjen listalla.

Uskonnonvapaus.fi:n ylläpito otti yhteyttä ohjelman valmistajaan ja testasi tuotetta. Skientologia oli poistettu kiellettyjen sanojen listalta. Sen sijaan esimerkiksi "satanismi" ja "panteismi" olivat edelleen listalla. Tuote esti näyttämästä jopa Skepsis ry:n sivustolla olevaa hakusanaa 'panteismi', vaikka sivu oli vain linkki toiselle sivulle.

Ohjelmaa tullaan varmasti korjaamaan tältä osin. On kuitenkin seurattava tarkasti, että kouluihin, kirjastoihin ym. ei asenneta ohjelmia jotka estävät "väärien" vakaumusten näkymisen. Pelkkä yhteydenpito ohjelmien valmistajiin ei riitä, vaan tulee varmistaa myös että ohjelmiin ei käsin lisätä kieltolistalle puolueellisesti sivustoja tai hakusanoja joihin oppilaiden ei haluta tutustuvan.