Uusin päivitys 26.6.2006: Aloite ei johtanut tuloksiin

Aloite todistajan ja tuomarin valan poistamisesta

16.5.2006: Aloite tehty

Vapaa-ajattelijain liitto ry on jättänyt oikeusministeriölle aloitteen, jossa esitetään tuomarin ja todistajan valan poistamista. Jäljelle jäisi kaikille yhteinen vakuutus.

Aloitteessa todetaan, että oikeuden ei tule tietää mitään käsiteltävään asiaan liittymätöntä todistajista. Valan ja vakuutuksen välillä tehty valinta kertoo jotain todistajan uskonnollisista näkemyksistä. Tuomarien valan poistaminen taas poistaisi ainakin periaatteellisen jaon "kristittyihin" ja "muihin" tuomareihin. Lisäksi aloitteessa mainitaan lakitekninen ristiriita oikeudenkäymiskaaren ja uskonnonvapauslain välillä, ja todetaan yhteen vakuutukseen siirtymisen nopeuttavan oikeudenkäyntejä hieman.

Ks. myös aloite kokonaisuudessaan. Lisätietoa saat myös tältä sivustolta hakusanasta vala ja vakuutus.

26.6.2006: Aloite ei johtanut tuloksiin

Oikeusministeri Leena Luhtasen vastauksessa todetaan lyhyesti, että valan korvaaminen vakuutuksella "ei ole tarpeellista eikä perusteltua." Oikeusministeri toteaa myös, että valan korvaaminen vakuutuksella esitetyllä tavalla kaventaisi perusteetta yksilön valinnanvapautta.

Viimeksimainittua perustelua voidaan aiheellisesti kritisoida. Valinnanvapaus-argumentin perusteella voisi perustella valojen määrän lisäämistä siten, että kullekin uskontokunnalle olisi oma valansa. Samoin voi todeta, että tasavallan presidentin tai Eduskunnan puhemiehen tehtävään valittavilla ei ole valinnan vapautta, sillä näissä tehtävissä annetaan aina vakuutus.

Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri saattoi vielä yksityishenkilönä ministerin vastauksen tiedoksi Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle, joka on toisessa asiassa juuri ottanut kantaa siihen ettei yksilöllä tulisi olla tarpeettomasti velvollisuutta julkistaa vakaumustaan muille.

Ks. myös ministerin vastaus kokonaisuudessaan.