28.11.2007

Kokoomusnuoret: 15-vuotiaille oikeus päättää uskonnollisesta asemastaan

Kokoomusnuoret päättivät liittokokoksessaan tukea 15-vuotiaan uskonnollista itsemääräämisoikeutta. Aloitteen tehnyt Helsingin kokoomusnuoret perusteli asiaa mm. näin:

On juridisesti epäloogista, että 16 vuotta täyttänyt voidaan valita tulevaisuudessa kirkollisiin, tulevaisuudessa ehkä myös kunnallisiinkin päättäviin elimiin, mutta hänellä ei ole oikeutta päättää itse omasta vakaumuksestaan, eli toisin sanoen häneltä puuttuu oikeus vaihtaa uskontokuntaa. Päätöksenteon antaminen 15 vuotta täyttäneille olisi myös teologisesti hyvä vaihtoehto, koska 15 vuotta täyttäneillä on mahdollisuus rippikoulun käymiseen, mikä antaa heille kirkollisen oikeuden avioitua kirkossa tai toimia kummeina. Samalla perheitä, yhteisöjä ja kouluja tulisi kannustaa antamaan nuorille mahdollisimman kattavasti ja ennakkoluulottomasti tietoa maailman uskonnoista ja katsomuksista.

Kokoomusnuorten liittohallitus kannatti aloitetta, ja liittokokous hyväksyi sen.

Puolueet ja niiden nuorisojärjestöt ovat aiemminkin ottaneet kantaa uskonnonvapauteen, joko puolesta tai vastaan. Nimenomaan uskonnollisen täysi-ikäisyyden rajaan ei aiemmin ole kantaa otettu. Viime keväänä samasta asiasta tekivät uskonnottomien järjestöt aloitteen, ks. uutinen Vapaa-ajattelijat ja humanistit: uskonnollinen täysi-ikäisyys alemmas

Ks. myös päätös kokonaisuudessaan.