16.8.2007

Kantelu yhteisöveron jakamisesta vain valtionkirkoille

Vapaakirkkoon kuuluva opetusneuvos Esko Almgren on tehnyt valtioneuvoston oikeuskanslerille kantelun uskonnollisten yhdyskuntien valtiontuesta. Kantelussa pyydetään selvittämään, onko perustuslain takaaman yhdenvertaisuuden vastaista jakaa valtion tukea evankelis-luterilaiselle ja ortodoksiselle kirkolle, mutta jättää muut uskonnolliset yhdyskunnat ilman tukea.

Kantelu kokonaisuudessaan on luettavissa sivustolla. Kantelussa selvitetään lyhyesti valtiontuen suuruutta ja aiempia esityksiä rekisteröityjen uskonnollisten yhdyskuntien tukemiseksi.

Oikeuskanslerin päätehtävänä on valvoa valtioneuvoston päätösten perustuslainmukaisuutta. Lisäksi oikeuskansleri käsittelee oikeusasiamiehen tapaan kanteluita tapauksista, joissa virkamiehen tai viranomaisen epäillään toimineen lainvastaisesti. Erityisesti oikeusasiamies ja oikeuskansleri valvovat perusoikeuksien toteutumista.

Oikeuskansleri ei ole poliittinen toimija, eikä hänen tehtäviinsä kuulu esittää lakien asiasisällön muutoksia. Oikeuskansleri voi kuitenkin tehdä esityksiä lain muuttamiseksi, jos laki on ristiriitainen, epäselvä tai perustuslain vastainen:

Oikeuskanslerilla on oikeus tehdä ehdotuksia säännösten ja määräysten kehittämiseksi ja muuttamiseksi, jos valvonnassa on havaittu niissä puutteita tai ristiriitaisuuksia taikka jos ne ovat aiheuttaneet oikeudenkäytössä tai hallinnossa epätietoisuutta tai eriäviä tulkintoja.

Laki valtioneuvoston oikeuskanslerista 25.2.2000/193, 7 §

On kuitenkin epätodennäköistä, että oikeuskansleri ryhtyy toimenpiteisiin tässä asiassa. Perustuslain perusoikeussäännökset, mm. yhdenvertaisuus, ovat peräisin hallituksen esityksestä 309/1993. Siinä todetaan lyhyesti:

Ehdotus ei muuttaisi kirkon ja valtion suhteita. Siten tässä yhteydessä ei puututtaisi uskonnollisia yhdyskuntia koskevaan hallitusmuodon 83 §:ään eikä muihinkaan hallitusmuodossa tai valtiopäiväjärjestyksessä oleviin valtion ja uskonnollisten yhdyskuntien suhteisiin liittyviin säännöksiin, vaikka niillä on ainakin välillinen yhteys myös uskonnonvapauteen.