27.1.2009

"Youtube-pastorin" pilkasta ei syytettä

Valtakunnansyyttäjävirasto on käsitellyt jutun, jossa erään seurakunnan www-sivulta on poimittu saarnoja ja videoita, ja levitetty niitä toisella sivulla muokattuna. Esimerkiksi alkuperäinen kappale alkaa "Kiitos rakas taivaallinen isä, että" ja lisäyksessä tämän jatkoksi on tullut "olen siunattu raiskaamaan pastorin". Pastoria on väitetty mm. homoksi ja eläimiinsekaantujaksi. Muokatut kappaleet levisivät erityisesti youtube-palvelussa.

Valtakunnansyyttäjä on ensiksi todennut, että ei ole syytä epäillä jumalanpilkkaa. Lain mukaan jumalanpilkan (virallisin termein 'uskonrauhan rikkominen' -pykälän 1. momentti) tulee kohdistua siihen mitä rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta pitää pyhänä. Nyt kohteena ollut seurakunta oli yhteisömuodoltaan yhdistys eikä yhdyskunta, ja ilmeisesti tämän vuoksi ei ole syytettä näiltä osin nostettu. Ratkaisusta tosin eivät perustelut tarkemmin ilmene.

Tekijänoikeusrikkomus ja kunnianloukkaus on siirretty valtionsyyttäjän harkintaan, joka toteaa asian sinänsä selväksi: "- - katson todennäköisin syin selvitetyksi, että - - on syyllistynyt tutkittuihin rikoksiin."

Toisaalta tulos on ollut syyttämättäjättämispäätös asian vähäisyyden vuoksi:

- - on ilmoittanut laatineensa ja julkaisseensa aineiston huumorimielessä ja koska hän oli pitänyt asianomistajien toiminta niin ylitseampuvana. On selvää, että tämänkaltaiset näkemykset eivät oikeuta toisten kunnian loukkaamiseen eikä myöskään nyt puheena olevan yhdistyksen tekijänoikeuden loukkaamiseen. Toisalta katson, että esitutkinnassa tutkitut rikokset ovat vähäiset kokonaisuutena arvostellen.

Kotimaa on haastatellut päätöksen tehnyttä syyttäjää uutisessaan. Ennakkotapausluonteen syyttäjä kiistää:

Tapausta ei voida pitää ennakkotapauksena. Yhdistys - - on uskonnollista toimintaa, mutta poikkeuksellista sellaista. Vastaaja (tekijä) on reagoinut toiminnan poikkeuksellisuuteen. Jokin sellainen uskonnollinen toiminta, jossa toiminta olisi ollut maltillisempaa, ratkaisu olisi saattanut olla toinen. Poikkeuksellisuus ei oikeuta loukkaamaan, mutta asettaa asian toiseen kontekstiin.

Perustelu kuulostaa jossain määrin omituiselta. Karrikoiden sanoen on kai kiellettyä loukata sellaisen pastorin kunniaa, joka saarnaa "Jeesus elää!", mutta sallittua jos pastori saarnaa "Jeesus elää, halleluja!".

Pastorilla on vielä mahdollisuus ajaa asiaa omana syytteenään, asianomistajan syyteoikeutta käyttäen. Lauantaina 24.1. hän ei vielä tiennyt ajaako juttua eteenpäin.

Ks. myös syyttäjien ratkaisut kokonaisuudessaan.