24.5.2010

Vihreät: yhteisövero-osuus pois valtionkirkoilta

Vihreä liitto otti puolueen poliittiseen ohjelmaan tavoitteeksi valtionkirkoille menenvän yhteisövero-osuuden poistamisen ja ev. lut. kirkon tällä rahoitettujen tehtävien siirron valtiolle.

Puoluehallituksen esitys oli (korostus lisätty)

Koulujen uskonnonopetuksen pitää olla luonteeltaan yleissivistävää, eikä uskonnonharjoittamista. Katsomuksien tasa-arvoa on kunnioitettava kaikissa tilanteissa. Maailmankatsomuksen ja uskonnon vapautta on puolustettava ja valtion tulee kohdella kaikkia uskonnollisia yhteisöjä tasaveroisesti. Yrityksille pitää antaa oikeus korvamerkitä kirkolle menevä yhteisöveron osuus mille tahansa uskonnolliselle yhteisölle tai valtion kehitysapubudjettiin.

Ehdotus olisi merkinnyt uskonnonvapauden laajentamista lisäämällä valtionkirkoille kuuluvia etuoikeuksia myös pienuskonnoille. Päätetty ohjelma lähtee kuitenkin enemmän kaikkia koskevan tasa-arvon ja sekulaarin valtion periaatteeista: uskontokunnille ei tämän mukaan tule oikeuksia, joita muilla aatteellisilla yhteisöillä ei ole.

Koulujen uskonnonopetuksen pitää olla luonteeltaan yleissivistävää, eikä uskonnonharjoittamista. Katsomuksien tasa-arvoa on kunnioitettava kaikissa tilanteissa. Maailmankatsomuksen ja uskonnon vapautta on puolustettava ja valtion tulee kohdella kaikkia uskonnollisia yhteisöjä tasaveroisesti. Uskonnon harjoittaminen ei kuulu päiväkoteihin.

Kirkon varojen kerääminen yhteisöveron avulla tulee lopettaa ja kirkon lakisääteiset tehtävät tulee siirtää valtion ja kuntien hoidettavaksi.

Käytännössä "kirkon lakisääteiset tehtävät" tarkoittaa hautaustoimea. Vihreän liiton kannanotto tarkoittaa olennaisesti kunnallisten hautausmaiden perustamista.

Hyväksytty puolueohjelma ei ota kantaa siihen, tulisiko katsomusaineita edelleen opettaa nykyiseen tapaan erikseen eri uskontoina ja elämänkatsomustietona, vai siirtyä kohti kaikille yhteistä katsomusainetta.