28.2.2011

Kirjallinen kysymys va-yhdistysten hautausmaiden tuesta

Pauliina Viitamies (SDP) on tehnyt kirjallisen kysymyksen uskonnottomien hautausmaiden tuesta.

Kirkko saa yhteisöveron palautusta hautausmaiden rakentamista ja hoitamista varten. Muille hautausmaita pitäville yhteisöille palautusta ei myönnetä, usein ei myöskään muita avustuksia. - -

mihin toimenpiteisiin se [hallitus] aikoo ryhtyä, että myös uskonnottomien yhteisöjen hautaustoiminta saa tarvitsemansa tuen?

Kirjallinen kysymys 1120/2010

Valtiovarainministeri Katainen toteaa, että evlut hautausmaat ovat erikoistapaus, koska niillä on velvollisuus tarjota hautapaikka kaikille.

Evankelisluterilaisten seurakuntien ylläpitämien hautausmaiden asema poikkeaa muiden yhteisöjen ylläpitämien hautausmaiden asemasta olennaisesti siinä suhteessa, että seurakunnilla on hautaustoimilain mukaan lakisääteinen velvollisuus ylläpitää yleisiä hautausmaita. Seurakunta on velvollinen tarjoamaan hautasijan seurakunnan alueella kuollessaan asuneelle vainajalle riippumatta siitä, oliko vainaja seurakunnan jäsen.

Kysymyksessä viitataan "uskonnottomien hautausmaihin", käytännössä vapaa-ajattelijayhdistysten ylläpitämiin hautausmaihin. Myös ortodoksisella kirkolla ja joillakin muilla pienuskonnoilla on omia hautausmaita, joihin kysymys soveltuu yhtä hyvin.

Evankelis-luterilaiselle kirkolle on luotu omalaatuinen side valtioon vuoden 2003 hautaustoimilaissa. Kirkolla on velvollisuus tarjota hautapaikka kaikille, ja sen tulee lain mukaan saada tästä korvaus. Korvauksena pidetään yhteisövero-osuutta, mutta sitä ei laki sido suoranaisesti hautaustoimeen. Lisäksi yhteisövero-osuus vaihtelee suuresti sekä vuosien että seurakuntien välillä, hautaustoimen tappio taas on koko kirkon tasolla melko vakaa mutta voi poiketa eri seurakunnissa.

Siteen purkaminen edellyttäisi joko hautaustoimen siirtämistä kuntien tai valtion tehtäväksi, tai jonkinlaisen yleisen tukijärjestelmän luomista niin, että kaikki hautausmaat saisivat tukea tasapuolisesti.