26.10.2012

Laaja tutkimus asenteista valtionkirkkoasemaan

Kirkon nelivuotiskertomus 2007-2011 sisältää myös laajan osan suomalaisten asenteista erilaisia kirkon ja valtion siteitä kohtaan.

Väitteen "Kirkolta tulisi poistaa verotusoikeus" osalta sekä täysin samaa että täysin eri mieltä olevia oli 19%. Osittain eri mieltä olevia, eli verotusoikeutta kannattavia, oli kuitenkin enemmän kuin osittain samaa mieltä olevia.

Muiden väitteiden osalta mielipiteet olivat enemmän nykyisen valtionkirkkojärjestelmän kannalla. Esimerkiksi yhteisövero-osuutta kannatti vahvasti 14% ja heikommin 36%; vastaan oli vahvasti 11% ja heikommin 9%.

Täysin vastaavia kyselyitä ei ole tehty aiemmin. Yhteisövero-osuudesta on vertailutietoa, ja merkittäviä muutoksia sen kannatukseen ei ole tapahtunut viimeiseen vuosikymmeneen.

Mielipiteet uskonnollisiin ja ateistisiin mainoksiin

Tutkimuksessa kysyttiin myös mielipiteitä uskonnollisten ja ateististen julisteiden rajoittamiseen. Selvä enemmistö oli molemmissa tapauksissa sananvapauden kannalla, mutta noin viidennes olisi molemmissa tapauksissa valmis rajoituksiin.

Julkaistuissa tuloksissa ei näy olivatko rajoitusten kannattajat samoja. Kyseessä voi olla joko yleinen halu rajoittaa katsomuksellista mainontaa, tai halu rajoittaa nimenomaan oman mielipiteen kanssa vastakkaista markkinointia. Uskonnollisia mainoksia ei ole eritelty, joten ei ole selvää, olisivatko mielipiteet samanlaisia esimerkiksi kristillisen ja islamilaisen kampanjan suhteen.

Asenteet eri katsomusryhmiin

Myös asenteita erilaisiin katsomusryhmiin ja näiden katsomusten mukaiseen pukeutumiseen selvitettiin.

Tunnuksista kristittyjen kaularistiin suhtauduttiin myönteisimmin, koko vartalon ja kasvot peittävään burkhaan kielteisimmin. Eräs kysymys koskii paitaa, jossa lukee "Jumalaa tuskin on olemassa". Siihen erittäin myönteisesti suhtautui 5%, erittäin kielteisesti 18%. Katsomusryhmistä kielteisimmin suhtauduttiin Jehovan todistajiin.

Asenteet sinänsä eivät vielä kosketa uskonnonvapautta. Kyselystä ei käy ilmi, miten moni esimerkiksi muslimien huiveihin kielteisesti suhtautuvista haluaisi myös Ranskan tyyppisen huivikiellon Suomeen.

Ks. myös nelivuotiskertomus 2008-2011 kokonaisuudessaan.