24.10.2012

Lakialoite: ET vaihtoehdoksi kirkon jäsenille

Anna Kontula (vas) on tehnyt lakialoitteen, joka avaisi mahdollisuuden ET-opetukseen myös enemmistön uskonnon eli käytännössä evankelis-luterilaisen kirkon jäsenille:

Aloitteessani esitän oppilaille yhtäläistä oikeutta valita uskonnonopetuksen ja elämänkatsomustiedon väliltä. Tällä hetkellä oikeus toteutuu vain niillä lapsilla, jotka eivät kuulu mihinkään uskontokuntaan. Nykyinen lainsäädäntö lähtee siitä, että tiettyyn uskonnolliseen yhteisöön kuuluminen automaattisesti tarkoittaa uskonnon kouluopetuksen kannattamista. Näinhän ei aina kuitenkaan ole. - -

Aloitetta kannatti täysistunnossa Pauliina Viitamies (SDP). Sitä vastustivat Lea Mäkipää (PS) ja Eeva-Maria Maijala (KESK). Vastustavissa puheenvuoroissa he asettuivat käytännössä vastustamaan ET-opetusta: "Eikö meillä Suomessa ja suomalaisina olisi enää oikeutta säilyttää mitään meille arvokasta kulttuuriperintöä?" ja "- - oman uskonnon opetus, jos se hyvin toteutetaan, on ehdottomasti hyödyksi lapsille, eikä meidän tule edistää sellaisia ratkaisuja, että uskonnonopetusta annettaisiin tässä maassa vähemmän."

Aloite lähetettiin sivistysvaliokuntaan. Tavanomaista on, että kansanedustajien lakialoitteet hylätään tai niitä ei edes käsitellä ennen vaalikauden loppumista.

Ks. myös täysistunnon pöytäkirja