Pienuskontojen valtiontuki 2015

Uusin päivitys 15.12.2014: Valiokunta lisäsi 150,000 rakennustukea.

7.8.2014: Pienuskontojen valtiontuki säilyy

Valtiovarainministeriön ehdotus budjetiksi ei yllätä uskontojen osalta.

Suoraan lain nojalla ortodoksinen kirkko saa keskushallintonsa ylläpitoon noin 2,4 miljoonaa euroa. Suoraan budjetissa on mainittu myös Merimieskirkko, vajaat puoli miljoonaa euroa, ja Suomen islamilainen neuvosto, 52 tuhatta euroa.

Rekisteröityjen uskonnollisten yhdyskuntien tuki on yhteensä 200 tuhatta euroa eli säilyy nykytasollaan. Se jaetaan sitä hakeville yhdyskunnille jäsenmäärien suhteessa lukuunottamatta kaikkein pienimpiä yhdyskuntia. Vuonna 2014 jaettua korjausavustusta uskonnollisille yhdyskunnille toimitiloja varten ei esityksen mukaan enää jaeta.

Muista katsomusryhmistä ainakin Vapaa-ajattelijain liitto käytännössä saa tukea. Tuki tulee momentilta, jossa ei suoraan mainita liiton nimeä, joten sen suuruus määräytyy myöhemmin ministeriön päätöksellä.

Käytännössä tukea tulee myös ainakin kulttuurilehtitukena, jota saavat esimerkiksi Katolisen kirkon Fides, ortodoksien Aamun koitto, vapaa-ajattelijoiden Vapaa Ajattelija ja monet muut lehdet.

Kertaluokkia suurempi muutos on valtionkirkkojen saaman yhteisövero-osuuden muuttaminen suoraksi valtiontueksi. Sen on kuitenkin tarkoitus tapahtua vasta vuoden 2016 budjettiin.

15.12.2014: Valiokunta lisäsi 150,000 rakennustukea

Valtiovarainvaliokunta muutti talousarvioesitystä siten, että muille uskontokunnille kuin valtionkirkoille myönnetään rakentamisavustusta 150 tuhatta euroa. Kyseinen momentti on nyt yhteensä 350 tuhatta.