Uusin päivitys 12.3.2016: Ministeri vastasi

Kirjallinen kysymys uskontokuntien palkkatuesta

21.2.2016: Kansanedustajat kysyvät

Kansaedustajat Peter Östman ja Antero Laukkanen (KD) ovat tehneet kirjallisen kysymyksen palkkatuen ehdoista:

- - Hallituksen esityksen HE 198/2014 vp mukaan: "Palkkatukea voidaan myöntää kunnalle, kuntayhtymälle, yhteisölle (yritys, rekisteröity yhdistys ja säätiö) ja muulle työnantajalle (seurakunta, kotitalous) lukuun ottamatta valtion virastoja ja laitoksia." - -

Rekisteröityä uskonnollista yhdyskuntaa ei ole nimeltä mainittu laissa, hallituksen esityksessä eikä myöskään ministeriön ohjeessa. Tämä on johtanut siihen, että joissakin tapauksissa ELY-keskus on tulkinnut, ettei rekisteröityneenä uskonnollisena yhdyskuntana toimiva seurakunta ole oikeutettu palkkatukeen. - - Seurakunnat toimivat kuitenkin samoilla periaatteilla riippumatta siitä, onko ne rekisteröity yhdyskunniksi vai yhdistyksiksi.

Kirjallinen kysymys 47/2016

Kyseessä on yksi esimerkki siitä, mihin kaksi erilaista oikeushenkilön muotoa voi johtaa. Tällaiset erot voivat suosia joko yhdistyksiä kuten tässä esimerkissä, tai uskontokuntia kuten esimerkiksi varainsiirtoveron suhteen.

12.3.2016: Ministeri vastasi

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (PS) vastasi kysymykseen. Hän toteaa, että lainsäädännössä ei ole olennaisia eroja yhdistysten ja uskonnollisten yhdyskuntien kohtelussa, mutta jotain kuitenkin löytyy:

- - Palkkatuen myöntämisen kannalta yhdistyspohjalta toimivat seurakunnat ovat näin ollen evankelis-luterilaisen kirkon, ortodoksisen kirkon ja rekisteröityjen uskonnollisten yhdyskuntien kanssa osittain erilaisessa asemassa. Jos uskonnollisille yhdyskunnille mahdollistettaisiin palkkatuen myöntäminen yhdistyksiä koskevin poikkeusehdoin, seurakuntien tasapuolinen kohtelu edellyttäisi, että myös evankelis-luterilaiselle kirkolle ja ortodoksiselle kirkolle palkkatuki myönnettäisiin vastaavin ehdoin. Työ- ja elinkeinoministeriö tulee vuonna 2016 arvioimaan, onko palkkatukisäännösten muuttaminen tältä osin tarkoituksenmukaista.

Mikäli tasapuolinen kohtelu otettaisiin yleiseksi periaatteeksi, se tarkoittaisi laajempia lainmuutoksia. Tällä hetkellä rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat on esimerkiksi vapautettu YLE-verosta ja varainsiirtoverosta, ne voivat saada vihkimisoikeuden jne.

Uutislista

Email: