Kirjallinen kysymys vastaanottokeskuksista ja uskonnonvapaudesta

Uusin päivitys 3.2.2016: Ministeri Orpo vastasi

9.1.2016: Päivi Räsänen kysyy

Kansanedustaja Päivi Räsänen (KD) kysyy miten turvapaikanhakijoille kerrotaan uskonnonvapaudesta Suomessa ja saako vastaanottokeskuksissa kertoa uskonnosta:

Kerrotun mukaan vastaanottokeskukseen kutsuttiin paikallinen seurakunta pitämään joulutilaisuutta, mutta pastorille annettiin ohjeeksi poistaa ohjelmistosta laulut, joissa puhutaan Jeesuksen syntymästä. - - Toisessa tapauksessa kerrottiin, että vastaanottokeskuksessa oli estetty halukkaiden turvapaikanhakijoiden osallistuminen seurakunnan tiloissa järjestettyyn tilaisuuteen.

- -

- - Erityisesti on syytä puolustaa islamilaisen väestön oikeutta täyteen uskonnonvapauteen, sillä joidenkin islamin tulkintojen mukaan muslimilla ei olisi oikeutta vaihtaa uskontoa.

KK 397/2015

Kysymyksessä ei kerrota missä vastaanottokeskuksessa on estetty osallistuminen seurakunnan tilaisuuteen ja millä perusteella. Syystä riippumatta tapaus vaikuttaa selvältä uskonnonvapauden loukkaukselta.

Tämän perusteella Räsänen kysyy mm.

- - aikooko hallitus parantaa turvapaikanhakijoiden informointia Suomen perusoikeuksista, erityisesti uskonnonvapaudesta - -

3.2.2016: Ministeri Orpo vastasi

Uskonnonvapaus.fi otti yhteyttä kansanedustaja Räsäsen erityisavustajaan ja kysyi lisätietoja tapauksesta, jossa osallistuminen seurakunnan tilaisuuteen oli estetty. Vastauksen mukaan "Tapauksien yksityiskohdat eivät ole julkisia."

Sisäministeri Petteri Orpo (KOK) vastasi kysymykseen. Vastaus selostaa asiaa yleisellä tasolla, eli ilmeisesti ministerikään ei tiedä tarkemmin mitä on tapahtunut.

Vastauksessa näkyy kaksi periaatetta. On hyvä jos vastaanottokeskus järjestää tilan hartaudenharjoittamiseen, mutta tämä ei ole pakollista. Toiseksi uskonnonvapauteen kuuluu myös negatiivinen puoli, eikä yhden uskonto saa häiritä toista.

Mikäli se paikalliset olosuhteet huomioon ottaen on kohtuudella mahdollista, vastaanottokeskus voi esimerkiksi järjestää erillisen tilan, jossa uskonnon harjoittaminen on mahdollista joko yksin tai yhdessä muiden kanssa, mutta kuitenkin siten, ettei se häiritse henkilöitä, joiden uskonnollinen vakaumus on erilainen. Mikäli vastaanottokeskuksessa on käytettävissä tällainen tila, on sen oltava kaikkien asukkaiden käytössä uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta. - - Vastaanottokeskukselta ei kuitenkaan edellytetä tällaisen tilan käyttöön ottamista.

Vastaanottokeskukset mahdollistavat turvapaikanhakijoille yhteydenpidon sijaintialueensa seurakuntiin ja muihin uskonnollisiin yhteisöihin, siten että turvapaikanhakijat löytävät halutessaan niiden yhteystiedot. - -

Turvapaikanhakijoiden informointi Suomen perusoikeuksista ja erityisesti uskonnonvapaudesta tulee esille vastaanottokeskusten arjessa muun muassa työ- ja opintotoiminnan sekä asiakkaiden yksilöllisen ohjauksen yhteydessä. - -

Katso myös vastaus kokonaisuudessaan.

Uutislista

Email: