28.2.2016

Lakialoite ympärileikkausten kieltämisestä

Perussuomalaisten kansanedustajien enemmistö on allekirjoittanut lakialoitteen, joka kieltäisi poikien ympärileikkauksen uskonnollisista syistä.

Perusteluna on oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen, uskonnonvapaus sekä sukupuolten tasa-arvo:

Tyttölasten ympärileikkaus tulkitaan sitä vastoin - - törkeäksi pahoinpitelyksi - - On juridisesti kestämätöntä, että poika- ja tyttölapset asetetaan oikeudellisessa tarkastelussa eriarvoiseen asemaan - -

Suomen perustuslain (731/1999) 7 §:ssä taataan jokaiselle henkilölle oikeus henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Tämä perustuslain kohta on universaalin jakamattoman ihmisarvoisen elämän perusta, eikä sitä voida sivuuttaa vetoamalla uskonnollisiin traditioihin tai normeihin - -

Perustuslain 11 §:ssä turvataan uskonnonvapaus, joten tästäkin näkökulmasta poikalapsille suoritettu ympärileikkaus on peruuttamattomana toimenpiteenä ongelmallinen. - - Valtiovallan olisi syytä harrastaa pidättyväisyyttä yksilön uskonnollisen vakaumuksen tukemisessa erivapauksilla.

Lakialoite 52/2016

Lähetekeskustelussa ainoan puheenvuoron perussuomalaisten edustajien lisäksi piti Olli-Poika Parviainen (VIHR):

Vihreiden kanta kysymykseen on, että me toivomme ja me olemme puoluekokouksessa vuonna 2012 linjanneet, että ei-lääketieteellisistä syistä tehtävistä poikien ympärileikkauksista pitää päästä eroon ensisijaisesti neuvonnan keinoin. Jos ympärileikkaukset eivät lopu valistuksella, niiden kieltämistä on puoluekokouksemme mukaan harkittava lailla. Sen sijaan aloite siitä, että ympärileikkauksen kieltoa pitäisi ajaa välittömästi, kaatui äänestyksessä tuolloin 2012.

Asia lähetettiin lakivaliokuntaan.

Käytännössä valiokunnat käsittelevät kansanedustajien aloitteita hyvin hitaasti jos lainkaan, ja asiat raukenevat vaalikauden päättyessä.

Aiemmista uutisista aiheista ks. esim. Ympärileikkaukset taas keskusteltavana.

Uutislista

Email: