5.3.2016

Selvitys vihapuheesta vähemmistöjä kohtaan

Oikeusministeriö on laatinut selvityksen vihapuheesta ja häirinnästä erilaisia vähemmistöjä kohtaan. Mukana ovat myös katsomukselliset vähemmistöt.

Selvitys ei perustu tilastollisesti luotettavaan otokseen. Yhteensä 128 ihmistä kertoi joutuneensa uskonnolliseen vähemmistöön kuulumisen takia vihapuheen tai häirinnän kohteeksi. Tästä joukosta 28% oli muslimeja, 17% Evankelis-luterilaisen kirkon sisäisiin herätyslikkeisiin kuuluvia ja 17% uskonnottomia. Muissa ryhmissä osuus oli alle 10%.

Mm. lestadiolaisten joukossa tapahtuneet seksuaalirikokset on yleistetty koskemaan koko ryhmää. Raportissa on esimerkiksi seuraavat lainaukset:

-- Pahin lienee syyskuussa metrossa kuulemani "V*tun muslimit pitäsi tappaa sukupuuttoon... napalmii päälle!"

"Vanhoillislestadiolaisena opettajana kuulen jatkuvasti kommentteja pedofiliaan liittyen. On jopa vihjailtu minun hankkiutuneen ala lle koska näin kohtaan lapsia. - -"

Mukana on myös uskonnottomien vastauksia: Osassa kommenteista nostetaan esiin, ettei uskonnottomuutta ole kunnioitettu tai uskontoa on "pakkotuputettu" lapselle.

Vihapuhetta on esiintynyt myös vähemmistöuskontojen välillä:

Juutalaisten - - muutamassa vastauksessa myös pelko islaminuskoisten taholta tulleesta häirinnästä ja vihapuheesta. Niin ikään muutaman muslimin kertomuksessa nousee esiin myös islamin eri suuntauksen taholta tullut häirintä ja vihapuhe - -

Ks. myös selvitys kokonaisuudessaan.

Uutislista

Email: