Koulussa

Peruskoulussa ja lukiossa opetetaan uskontoa tai sille vaihtoehtoista elämänkatsomustietoa. Katso tarkemmin artikkelista Uskonnon ja elämänkatsomustiedon opiskelu. Muissa oppilaitoksissa (ammattikoulut, yliopistot, ammattikorkeakoulut jne.) ei ole pakollista katsomusopetusta.

Oppilaan oikeuksiin kuuluu myös maksuton ateria, mutta laki ei täsmennä tätä uskonnollisten ja eettisten ruokavalioiden suhteen. Kouluruokailusuositus ohjeistaa tarjoamaan kasvisruokaa ainakin vaihtoehtona, ja toteaa niiden pääsääntöisesti soveltuvan myös uskonnollisiin erityisruokavalioihin (ks. uutiset aiheesta). Kaikki kunnat eivät noudata suositusta.

Koulujen toimintaan on aiemmin kuulunut vakiintuneesti ruokarukous ennen lounasta, jumalanpalveluksia ja muuta selkeän uskonnollista. Tilanne on muuttunut viime vuosina: vuoden 2018 ohjeen mukaan opetuksen järjestäjä (yleensä kunta) voi päättää järjestääkö se uskonnonharjoitusta kouluaikana vai ei. Laillisuusvalvoja puolestaan ohjaa mieluummin lopettamaan koululaisjumalanpalvelukset ja vastaavat, ks. uutinen oikeusasiamiehen moitteista. Käytännössä jumalanpalveluksia kouluissa järjestetään usein lukuvuoden alussa ja lopussa tai esimerkiksi ennen pääsiäistä. Koulun muista uskonnollisista tilaisuuksista tavanomaisin on päivänavaus, jonka monissa kouluissa pitääkin paikallisen evlut seurakunnan työntekijä esimerkiksi kerran kuussa; yksittäisessä ratkaisussa aluehallintovirasto piti jokaviikkoista liian tiheänä. Uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistuminen on vapaaehtoista kaikille oppilaille, ja niiden aikaan on oltava tarjolla ei-uskonnollista, sitouttamatonta ohjelmaa, joka on samankaltaista mutta ilman uskonnollista sisältöä; kirkkokäynnin vaihtoehtona voisi olla esimerkiksi retki museoon. Ks. tarkemmin artikkelista Koulun jumalanpalvelukset ja muu uskonnonharjoitus. Opetushallitus antoi uusia ohjeita vuonna 2022, mutta ne eivät käytännössä muuttaneet vuoden 2018 ohjetta.

Julkisen vallan ei tulisi tietenkään edistää mitään vakaumusta, ja niinpä jumalanpalveluksia, hartaushetkiä päivänavauksessa ja muita vastaavia ei koulussa pitäisi olla.

Seuraava hakusana: Kreationismi ja evoluutio


Teksti tarkistettu viimeksi 12.1.2024.
Anna palautetta