15-vuotiaille oikeus päättää uskontokuntaan kuulumisesta - Kokoomusnuoret 2007

Aloite 39 - Kokoomuksen Nuorten Helsingin Piiri:

15 VUOTTA TÄYTTÄNEILLE OIKEUS PÄÄTTÄÄ OMASTA VAKAUMUKSESTAAN

Tällä hetkellä alle 12-vuotiaan uskonnollisesta asemasta päättävät lapsen huoltajat yhdessä, 12-17 - vuotiaan asemasta huoltajat ja lapsi tai nuori yhdessä. 12-17 -vuotiaan uskonnollisen aseman muutos edellyttää lapsen tai nuoren ja hänen molempien vanhempiensa yhteistä päätöstä. Lakiteksti esittää asian hieman harhauttavasti: 12-14 -vuotiaan huoltajat voivat muuttaa uskonnollista asemaa vain nuoren omalla suostumuksella, 15-17 -vuotias tarvitsee vanhempiensa luvan. Käytännössä tulos on sama: kaikkien kolmen (tai kahden, jos kyseessä on yksinhuoltaja) on oltava samaa mieltä, jotta uskontokuntaan voi liittyä tai sellaisesta erota.

Kirkollisvaalien äänioikeutta ollaan luultavimmin laajentamassa osalle alle 18-vuotiaista kirkon jäsenistä. Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana. Vastuuta ei voi olla ilman vapautta, joten olisi loogista, että jokainen 15 vuotta täyttänyt voisi itse päättää omasta vakaumuksestaan. On juridisesti epäloogista, että 16 vuotta täyttänyt voidaan valita tulevaisuudessa kirkollisiin, tulevaisuudessa ehkä myös kunnallisiinkin päättäviin elimiin, mutta hänellä ei ole oikeutta päättää itse omasta vakaumuksestaan, eli toisin sanoen häneltä puuttuu oikeus vaihtaa uskontokuntaa. Päätöksenteon antaminen 15 vuotta täyttäneille olisi myös teologisesti hyvä vaihtoehto, koska 15 vuotta täyttäneillä on mahdollisuus rippikoulun käymiseen, mikä antaa heille kirkollisen oikeuden avioitua kirkossa tai toimia kummeina. Samalla perheitä, yhteisöjä ja kouluja tulisi kannustaa antamaan nuorille mahdollisimman kattavasti ja ennakkoluulottomasti tietoa maailman uskonnoista ja katsomuksista.

New Yorkissa 1989 tehty sopimus lapsen oikeuksista sisältää seuraavaa:
1. Sopimusvaltiot kunnioittavat lapsen oikeutta ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen.
2. Sopimusvaltiot kunnioittavat vanhempien ja laillisten huoltajien oikeuksia ja velvollisuuksia antaa lapselle ohjausta hänen oikeutensa käyttämisessä tavalla, joka on sopusoinnussa lapsen kehitystason kanssa.

Perustuslain yhdenvertaisuuspykälä sisältää yleisluontoisen määräyksen lasten kohtelusta: "Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti" (Suomen perustuslaki 11.6.1999/731, 6 §) 15 vuotta täyttäneille tulee antaa oikeus päättää itse omasta vakaumuksestaan.

Hyväksyessään tämän aloitteen liittokokous velvoittaa liittohallitusta edistämään erityisellä tavalla 15 vuotta täyttäneiden katsomuksenvapautta ja oikeutta päättää itse omasta vakaumuksestaan.

Hyväksyntä

Kokoomusnuorten liittohallitus kannatti aloitetta, ja 74. liittokokous 23.-25.11.2007 Rovaniemellä hyväksyi aloitteen.