8.12.2009

Kantelu kirkon IT-työntekijän jäsenyysvaatimuksesta

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on taas kanneltu tapauksesta, jossa seurakunta etsii työntekijää ei-hengelliseen tehtävään mutta vaatii valittavalta kirkon jäsenyyttä. Kantelun teki yksityishenkilönä eräs vapaa-ajattelijoiden jäsen.

Työpaikkailmoituksessa Ylivieskan seurakunta etsii IT-asiantuntijaa. Kuvauksen mukaan valittava "vastaa - - mm. Windows-palvelimien ylläpidosta, tietojärjestelmien ja tietoliikenneyhteyksien suunnittelusta ja ylläpidosta, laiteasennuksista, teknisestä tuesta, dokumentoinnista sekä tietoturvan kehittämisestä."

Oikeusasiamies on aiemmin ratkaisussaan 25.5.2001 todennut, ettei mikrotukihenkilöltä voi vaatia jäsenyyttä. Ratkaisun mukaan "- - ilmoitus viittaa siihen, että kyse oli yksinomaan atk-laitteiston teknisistä ylläpitotehtävistä. Kun otetaan lisäksi huomioon se, että Espoon seurakuntayhtymän atk-laitekanta on ilmoituksen mukaan noin 300 työaseman suuruinen, mikrotukihenkilön tehtävien voidaan päätellä olevan teknisiä." Koska nyt haetaan vielä selkeämmin tekniseen tehtävään työntekijää, on kantelun lopputulos varsin selvä.

Työsopimuslain mukaan "Työntekijän on toiminnassaan vältettävä kaikkea, mikä on ristiriidassa hänen asemassaan olevalta työntekijältä kohtuuden mukaan vaadittavan menettelyn kanssa." Tämä ns. lojaliteettivelvoite tarkoittaa, ettei työntekijä vapaa-aikanaankaan saa toimia työnantajaa vastaan. Kyseiseen IT-asiantuntijan tehtävään valittavan ei siis tarvitse olla kirkon jäsen, mutta hän ei saa myöskään toimia kirkkoa vastaan; esimerkiksi kantelun tehnyttä vapaa-ajattelijoiden jäsentä ei siis tehtävään tarvitse ottaa.