1.6.2010

Peruskouluun ehdotetaan etiikkaa uskonnon ja ET:n lisäksi

Peruskoulun oppiaineita ja tuntijakoa selvittänyt työryhmä esittää, että uskonnon ja ET:n lisäksi tulee uutena oppiaineena yläasteelle etiikka. Etiikkaa voitaisiin opettaa joko erikseen uskonnon ja ET:n oppilaille omissa ryhmissään, tai yhteisenä oppiaineena kaikille oppilaille.

Työryhmän valinta on pieni askel kohti yhteistä katsomusainetta. Yhteistä katsomusainetta - joko uskontotiedon nimellä tai nykyisen elämänkatsomustiedon opettamista kaikille - on sekä kannatettu että vastustettu viime vuosina varsin kiivaasti.

Pienuskontoja ehdotuksen mukaan opetettaisiin, jos vähintään kymmenen oppilaan vanhemmat sitä kunnan alueella pyytävät. Nykyinen raja on kolme oppilasta. Valtionkirkkojen uskontoja ja elämänkatsomustietoa opetettaisiin nykyiseen malliin kolmen oppilaan rajalla ja ilman että huoltajat pyytävät opetusta erikseen.

Työryhmä on selvittänyt laajasti myös mm. oppilaiden ja opettajien suhtautumista eri aineiden nykyisiin tuntimääriin. Opetuksen järjestäjistä tuntimäärältään liian korkeiksi osa vastaajista arvioi varsinkin uskonnon/elämänkatsomustiedon ja terveystiedon. Oppilaat puolestaan eivät koe terveystiedon tai uskonnon tuntimääriä liian korkeiksi.

Etiikan opettaminen ei edellytä muutoksia opettajankelpoisuuteen, sillä työryhmän mukaan etiikkaa ovat kelpoisia opettamaan uskonnon ja elämänkatsomustietoa opettavat kelpoiset opettajat.

Mietintöön liittyy eriävä mielipide, jossa Vihreän liiton jäsen Risto Rönnberg esittää elämänkatsomustietoa avattavaksi kaikille sitä haluaville oppilaille.

Ks. myös työryhmän mietintö kokonaisuudessaan.