5.1.2012

Opetusministeri Gustafsson harkitsee ET-opetuksen avaamista kaikille

Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) teki kirjallisen kysymyksen ET-opetuksen avaamisesta myös kirkkoon kuuluville lapsille:

Evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluvan peruskoululaisen ja lukiolaisen on Suomessa osallistuttava uskonnon opetukseen. Mikäli oppilas on evankelisluterilaisen kirkon jäsen, ei elämänkatsomustiedon opiskelu peruskoulussa tai lukiossa ole käytännössä mahdollista. Oppilas voi osallistua elämänkatsomustiedon opiskeluun vain eroamalla kirkosta. Kirkosta oppilas ei voi erota ilman huoltajien suostumusta ennen 18 vuoden ikää.

- - Vaikka Suomen peruskoulussa ja lukiossa uskonnon opetus ei ole vakaumuksellista, niin pakko osallistua uskonnon opetukseen tuntuu loukkaavan oppilaiden yhdenvertaisuutta ja myös uskonnon vapautta, sillä alle 18-vuotias ei voi itse vapaasti valita uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetukseen osallistumisen välillä.

- - Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen: Onko perusopetuksen tuntijaon uudistamisen yhteydessä tarkoitus ottaa esille elämänkatsomustiedon ja uskonnon opiskelijoiden yhdenvertaisuuden puute ja onko lainsäädäntöä tarkoitus uudistaa siten, että kirkkoon kuuluva oppilas voi osallistua myös elämänkatsomustiedon opetukseen eroamatta kirkosta?

Opetusministeri Jukka Gustafsson (SDP) vastasi varovaisen myönteisesti:

Hallitus on tietoinen kysymyksessä esille nousseista näkökannoista liittyen siihen, ettei kirkkoon kuuluvilla oppilailla ole mahdollisuutta osallistua elämänkatsomustiedon opetukseen. Asia on keskeinen oppilaiden uskonnonvapauden toteutumisen näkökulmasta. Asiasta käydyn keskustelun valossa on syytä tarkastella perusteellisesti uudestaan onko tarkoituksenmukaista tai perusteltua rajoittaa kirkkoon kuuluvien oppilaiden oikeutta osallistua elämänkatsomustiedon opetukseen ja heidän vanhempiensa oikeutta valita lapsellensa opetettava katsomusaine.