27.6.2022

Selvitys vihapuheesta: uskonnollisiakin vähemmistöjä häiritään

Oikeusministeriö on tehnyt selvityksen erilaisiin vähemmistöihin kuuluvien kokemasta vihapuheesta ja häirinnästä. Yksi näistä ryhmistä on uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvat. Uutena selvitys otti kantaa uskontokuntiin kuulumattomien asemaan; heitä oli kuitenkin vastaajissa erittäin vähän suhteessa ryhmän kokoon.

Tiedot on kerätty lähinnä avoimesti verkossa olleella lomakkeella. Näin aineisto kuvaa ilmiöitä ja kokemuksia, mutta ei ole yleistettävissä oleva tilastollinen tutkimus.

Katsomuksellisten vähemmistöjen kokema häirintä ei selvityksessä nouse erityisesti esille muihin vähemmistöihin nähden. Poikkeuksena on lähinnä työpaikan korostuminen paikkana, jossa vihapuhe tai häirintä ilmenee.

Poimintoina vastauksista selvityksessä kerrotaan mm. lestadiolaisen "Mietin kaiken mitä sanon työpaikalla, että tuleeko siitä ilmi oma uskoni, esim. suviseuramatkat, sisarusteni lukumäärä ym., ettei vain siitä tulisi ilmi uskoni ja joutuisin halventamisen kohteeksi.", muslimin "Huivi vie myös joidenkin mielestä pois aivoni, eli en voi omata järkeviä ajatuksia, koska olen muslimi." ja juutalaisen kertomus ulkopuolisista, jotka olivat auki olevasta ikkunasta alkaneet huutelemaan uskontoon kohdistuvia nimityksiä seremoniaan osallistuville ikkunasta.

Selvityksessä annetaan suosituksia häirintään ja vihapuheeseen puuttumiseksi ja ennaltaehkäisyksi. Esimerkiksi organisaatioissa tulisi olla selkeästi taho, joka toimii tukena ja asian eteenpäin viemisessä.

Ks. myös selvitys kokonaisuudessaan