3.2.2024

Oikeus: Videota kodissa pidetystä saarnasta sai kritisoida julkisesti

Jehovan todistajia on melko laajasti kritisoitu karttamisopista. Opin mukaan seurakunnasta erotettuihin ei tule pitää yhteyttä muissakaan kuin uskonnollisissa asioissa. Tämä koskee myös sukulaisia: "Vaikka jonkin välttämättömän perheasian hoito voikin joissakin harvinaisissa tilanteissa vaatia yhteydenpitoa, tällainen kanssakäyminen tulisi pitää mahdollisimman vähäisenä." (Kirjanen "Pitäkää itsenne Jumalan rakkaudessa", liiteosa "Miten meidän tulisi suhtautua erotettuihin?".)

Nimeä Johanneksenpoika käyttävä entinen todistaja kritisoi tätä www-sivullaan jossa hän esitti myös äänitteitä jotka oli nauhoitettu yksityiskodissa pidetyssä todistajien kokouksessa. Nauhoitteella esiintyvät puhujat tekivät rikosilmoituksen, ja syyttäjä nosti syytteen yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Käräjäoikeus vapautti syytetyn. Perustelun mukaan mm.

Uskonnollinen vakaumus kuului yksityiselämän piiriin, mutta jos toimi uskonnollisessa yhteisössä ja opetti opinkappaleita, ei vakaumus voinut kuulua yksityiselämän piiriin. Asianomistajat eivät toimineet tallenteilla yksityishenkilöinä. He olivat seruakunnan vanhimpia ja heillä oli pitkälle menevä valta-asema ja he käyttävät sitä opettaessaan seurakuntalaisille karttamisoppia. Asianomistajat olivat hakeutuneet seurakunnan piirissä julkiseen tehtävään.

Perusteluissa mainitaan myös, että kuvat olivat sumennettuja ja äänitteistä ei puhujia voinut tunnistaa. Tämän merkitys tuomioon jää epäselväksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Ks. myös syytteestä vapautetun kirjoitus.