9.1.2024

Raportit: Kristittyjen ja ateistien uskonnonvapaus kulkevat yhdessä

Vainottujen kristittyjen Open Doors ja usknnottomia edustava IHEU julkistivat vuosittaiset listansa uskonnonvapauden toteutumisesta eri maissa. Suuria muutoksia aiempiin vuosiin ei ole, ja aiempaan tapaan uskonnon ja omantunnon vapaus koskee kristyttyjä ja uskonnottomia samansuutaisesti.

Open Doorsin listan kymmenestä pahimmasra valtiosta kuusi saa heikoimmat pisteet myös IHEU:n listalla: Pohjois-Korea, Afganistan, Pakistan, Iran, Sudan ja Jemen. Muut neljä ovat Somalia, Eritrea, Libya ja Nigera. IHEU:n listan pahimmista vain Yhdistyneet arabiemiraatit jäi kärjen ulkopuolelle Open Doorsin listassa.

Open Doors listaa enemmän käytännön raporttien perusteella esimerkiksi kristittyihin kohdistuvan väkivallan mukaan. IHEU:n raportti on osin muodollisempi ja listaa juridisia rakenteita, esimerkiksi perustuslain mahdollisesti takaamaa uskonnonvapautta.

Open Doors keskittyy oikeuteen levittää kristinuskoa julkisesti, järjestäytyä seurakunniksi ja niin edelleen. IHEU käsittelee laajemmin esimerkiksi sananvapautta yleisesti, pakollista uskonnon opetusta koulussa ja valtion mahdollista tukea uskontokunnille.

IHEU listaa kaikki valtiot eikä vain huonoimpia, ja sen listaa voi käyttää esimerkiksi Suomen ja Ruotsin vertaamiseen. Suomen arviota heikentää esimerkiksi jumalanpilkkalaki.

Katso myös raportit kokonaisuudessaan: Freedom of Thought -report (englanniksi), Open Doors.