7.8.2024

Päiväkotikohtaiset yhdenvertaisuussuunitelmat poistuvat

Hallitus esittää, että yhdenvertaisuussuunnitelmia ei enää tehtäisi päiväkotikohtaisesti. Perusteluna tälle on normien purkaminen ja päiväkotien henkilökunnan työajan säästö.

Suunnitelmissa on tyypillisesti selvitetty esimerkiksi kohdellaanko sukupuolia samalla tavalla, miten huomioidaan liikunta- tai aistivammaisia, miten eri uskontokuntiin kuuluvista perheistä tulevat lapset tulisi huomioida, tai pohditaan vaikkapa lapsia joilla on kaksi äitiä. Käytännössä suunnitelmien konkreettisuuden taso vaihtelee.

Esitykseen on jätetty kymmeniä lausuntoja, jotka pääosin ovat muutosta vastaan. Uskontoihin ja katsomuksiin liittyviä lausunnonantajia on muutamia.

Vapaa-ajattelijain liitto toteaa tärkeää olevan suunnitelman kirjoittamisen sinänsä: "Löyhänä analogiana voi ajatella pelastussuunnitelmaa, jota ei lueta tulipalon sattuessa, mutta jota tehdessä on pohdittu onko esimerkiksi sammuttimia tarpeeksi ja pelastustie avoin." Se muistuttaa samalla, että helpointa on kokonaan lopettaa päiväkotien jumalanpalvelukset ja vastaavat.

Uskontojen yhteistyöfoorumi USKOT toteaa mm. "Vaikka Foorumi tiedostaa varhaiskasvatuksen resurssihaasteet, ei yhdenvertaisuussuunnitelmaa tulisi nähdä pelkkänä lisädokumentointina, vaan mahdollisuutena miettiä konkreettisia toimenpiteitä varhaiskasvatuspaikan yhdenvertaisuuden edistämiseksi."

Samoin Muslimifoorumi kertoo olevansa pettynyt muutokseen, ja Suomen Ekumeeninen Neuvosto muistuttaa sekin suunnitelman tekemisen itsessään olevan yhdenvertaisuutta edistävä prosessi. Evankelis-luterilaisen kirkon kirkkohallitus vastustaa sekin muutosta: "Toimipaikkakohtainen yhdenvertaisuussuunnitelma on perheitä lähempänä oleva taso - - lisäksi tarvitaan henkilöstön ja johdon sitoutumista ja tahtoa kehittää identiteettiturvallisempaa varhaiskasvatusta, jossa kukaan ei jää ulkopuolelle, eivät myöskään he, joiden identiteetit kehittyvät uskonnollisesta ulottuvuudesta käsin."

Suunnitelmien todennäköisestä poistumisesta huolimatta edelleen voimassa on varhaiskasvatussuunnitelmien perusteet, joiden mukaan tavoitteena on "edistää yhdenvertaisuutta - - sekä antaa valmiuksia ymmärtää ja kunnioittaa - - kunkin - - uskonnollista ja katsomuksellista taustaa" ja "Varhaiskasvatus on uskonnollisesti, katsomuksellisesti - - sitouttamatonta."

Katso myös esitys ja lausunnot kokonaan.