20.3.2025

Ehetyshoitojen kielto etenemässä

Eduskunnan lakivaliokunta ehdottaa hyväksyttäväksi kansalaisaloitteen, jonka mukaan ryhdytään valmistelemaan lakia ns. eheytyshoitojen kieltämisestä. Termillä tarkoitetaan lähinnä pyrkimyksiä muuttaa homoseksuaalinen suuntautuminen heteroseksuaaliseksi, vaikka valiokuntakin toteaa ettei termi ole tarkkarajainen.

Lakivaliokunnan enemmistö puoltaa lainvalmistelua, mutta ei suoraan ota kantaa mahdollisen lainmuutoksen sisältöön. Mietinnössä korostetaan tarvetta riittävän täsmälliseen rajaukseen ja erikseen mainitaan alaikäiset:

- - se, milloin on kyse henkilöä loukkaavasta ja oikeudettomasta vaikuttamisesta ja milloin taas henkilön oman vapaan tahdon mukaisesta avusta ja tuesta, voi herättää tulkinta- ja rajanvetokysymyksiä. Nämä seikat ovat merkityksellisiä pohdittaessa, millainen toiminta on rangaistavaa ja miten yksilön oman tahto ja suostumus asiaan vaikuttavat. Erityistä huomiota on kiinnitettävä myös tilanteisiin, joissa toiminta kohdistuu alaikäisiin, muihin vajaavaltaisiin tai muutoin epätasapainoisessa valtasuhteessa oleviin henkilöihin.

Päätös tehtiin äänin 12-4, eriäviä mielipiteitä oli kaksi. Timo Mehtälä (Kesk) viittasi hankaluuteen määritellä rangastavaksi aiottu teko riittävän tarkasti sekä siihen, että krimilaisoinnin tulisi olla viimesijainen keino jos esimerkiksi valistus ei toimi.

Perussuomailaisten kaikki edustajat viittasivat tämän lisäksi uskonnonvapauteen:

On uskonnon- ja sananvapauden kannalta ongelmallista, jos uskontokuntien omien näkemysten ja arvojen mukainen opetus, ohjaus ja opastus nähtäisiin osana eheyttämistä ja siten kiellettynä toimintana. Valiokunnan saaman asiantuntijalausunnon mukaan Euroopassa on jo nähty varoittavia esimerkkejä eheytyshoitojen kriminalisoinnin haitallisista vaikutuksista sananvapauteen. Esimerkiksi Ranskassa katolinen pappi on saatettu yleisen syyttäjän tutkintaan eheytyshoitoja kieltävän lain perusteella, kun hän oli uskonnollisessa tarkoituksessa kutsunut homoseksuaalisuutta heikkoudeksi.

On henkilön itsemääräämisoikeuden piirissä hakea haluamaansa tukea esimerkiksi oman vakaumuksensa mukaiseen elämään. Kristillisillä seurakunnilla tulee olla uskonnonvapauden turvaama mahdollisuus opastaa jäseniään elämään uskonsa mukaisesti ja etsimään elämäänsä muutosta uskon, opastuksen ja sielunhoidon kautta.

Mietintö hyväksyttiin niin selkeällä enemmistöllä, että se hyvin todennäköisesti tulee hyväksytyksi täysistunnossa. Se ei vielä tarkoita lain säätämistä, koska työryhmämietinnöt usein kestävät kauan. Lisäksi työryhmä tulee oikeusministeriön alaisuuteen, nykyinen oikeusministeri on perussuomalainen, ja nimenomaan perussuomalaisten kansanedustajat olivat lainvalmistelua vastaan.

Katso myös valiokunnan mietintö kokonaisuudessaan.