Hautaaminen, hautausmaa

[Verikortti]
Kankaanpään vapaaseurakunnan hautausmaa

Hautaamista, hautausmaan ylläpitoa, krematorion ylläpitoa ja tuhkaamista säätelee 1.1.2004 voimaan astunut hautaustoimilaki.

Evankelis-luterilainen kirkko ylläpitää yleisiä hautausmaita. Jokaisella on oikeus saada hautapaikka sen seurakunnan alueelta, jossa kotipaikka kuollessa on ollut. Hautapaikan hinta ei saa riippua siitä, oliko vainaja Evankelis-luterilaisen kirkon jäsen; se voi kuitenkin olla rajattu tietyllä alueella asuneille ja esimerkiksi sotaveteraanien hautapaikka voi olla muita halvempi jos alennus koskee kaikkia veteraaneja. Hautapaikan saa pyydettäessä erilliseltä, tunnustuksettomalta hauta-alueelta.

Hautausmaan haltija voi olla myös valtio, kunta, uskonnollinen yhdyskunta tai muu yhteisö. Hautausmaa ei saa tuottaa voittoa.

Valtion suorassa hallinnassa ei ole yhtäkään hautausmaata. Kunnallisia on kaksi: Kauniaisissa kaikille avoin ja Turussa muslimeille varattu.

Uskonnottomia edustavilla vapaa-ajattelijayhdistyksillä on kymmenkunta hautausmaata, pienemmillä uskontokunnilla myös useita eri puolilla maata.

Seuraava hakusana: Helluntailiike


Teksti tarkistettu viimeksi 11.1.2024.
Anna palautetta