Tuomo Liljenbäck (199), Lappeenranta

Puolue: Vihreä Liitto

Alustava tulos: 60 ääntä, ei valittu

Kotisivu: https://www.liljenback.fi/

Tuleeko kuntasi peruskoulusta viedä lapset koulupäivän aikana vuosittain jumalanpalvelukseen, esimerkiksi lukukauden aluksi ja lopuksi?
Ei, säännölliset koululaisjumalanpalvelukset eivät kuulu koulun tehtäviin.

Jos SETA ry vierailee peruskoulun oppitunnilla, tuleeko oppilaan saada vapautus uskonnollisista syistä?
Ei, tällainen oppitunti on kaikille pakollinen.

Miten kouluruokailussa tulee huomioida uskonnolliset ruokavaliot?
Tarjotaan vaihtoehtona kasvisruokaa, se kattaa myös uskonnolliset ruokavaliot.

Jos pienten koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta ostetaan palveluna, miten huomioidaan toimijan tausta?
Mieluiten ostetaan toimijalta, jolla ei ole uskonnollista kytköstä.

Tuleeko kuntasi omistamalla maalla olla vainajan tuhkan sirottelupaikka?
Kyllä.

Tulisiko kunnan järjestää tunnustukseton tai monikäyttöinen seremoniatila uskonnottomien ja ei-kristillisten uskontojen hautajaisille?
Kyllä tulisi, riippumatta paikallisen seurakunnan linjauksesta.

Tuleeko kunnassasi opettaa osittain yhdessä eri uskontoja ja elämänkatsomustietoa?
Ei, kaikki katsomusaineet on opetettava erikseen.

Kunnan toimialaan liittymättä: Tulisiko elämänkatsomustiedon opiskelu sallia myös evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluville?
Kyllä.

Ehdokkaan vapaat kommentit

Julkisten palveluiden ja koulutuksen tulee olla uskonnollisesti neutraaleja ja tarjota yhdenvertaiset mahdollisuudet kaikille. Kunnan tulee varmistaa, että jokaisen kuntalaisen oikeuksia kunnioitetaan riippumatta heidän uskonnollisesta tai uskonnottomasta taustastaan. Tämä edellyttää erityistä huolellisuutta esimerkiksi koulujen toiminnassa, hautaamisjärjestelyissä ja katsomusopetuksessa.

Yhteisymmärrystä ja suvaitsevaisuutta voidaan edistää monin tavoin, mutta se ei saisi koskaan tarkoittaa sitä, että uskonnottomien tai vähemmistöuskontojen oikeuksia rajoitetaan. Moniarvoinen yhteiskunta rakentuu vapaudelle ja tasa-arvolle, jossa jokaiselle annetaan mahdollisuus elää omien vakaumustensa mukaisesti muita vahingoittamatta.

Alla vielä tarkemmat perusteluni kysymyksittäin:

1. Koulun tulee suhtautua katsomuksiin yhdenvertaisesti, eikä niistä mitään yksittäistä voida suosia. Opetuksen ja muun toiminnan tulee olla tunnustuksetonta, eikä koulujen yhteisissä tilaisuuksissa tule olla uskonnollisia elementtejä. Uskontojen vaikutusta kulttuuriin tulee tarkastella opetuksessa ja käytännössä neutraalisti, faktat edellä. Koulujen tulee toteuttaa uskonnonvapautta huomioiden uskonnottomat ja muihin uskontokuntiin kuuluvat.

2. Koulun tehtävänä on tarjota monipuolista ja ajantasaista tietoa ihmisen biologiasta, käyttäytymisestä ja yhteiskunnallisista ilmiöistä, mukaan lukien sukupuolinen ja seksuaalinen moninaisuus. Seta tekee asian suhteen tärkeää työtä ja heillä on asiasta paljon tietoa sekä kokemusta. Nämä asiat eivät liity uskonnolliseen vakaumukseen, vaan ovat ihmisoikeuksiin, tasa-arvoon ja hyvinvointiin liittyviä aiheita, joista jokaisella oppilaalla on oikeus saada tietoa.

3. Julkisilla varoilla ei tule tukea eläintuotantoa. Syitä on useita: eettiset syyt (eläinten hyvinvointi), ilmastokatastrofin sekä luontokadon hillintä, sekä terveys (ravitsemussuositukset). Kasvisruoka on käytännöllinen ja yhdenvertaisuutta edistävä ratkaisu. Mikään uskonto ei kiellä ainoastaan kasvisperäisistä aineista koostuvaa ruokaa.

4. Aamu- ja iltapäivätoiminnan tulee olla uskonnollisesti neutraaleja ja kaikkien perheiden saavutettavissa. Uskonnollisesti sitoutumattomien toimijoiden käyttö ehkäisee tilanteita, joissa lapset altistuvat uskonnolliselle kasvatukselle vastoin perheensä vakaumusta.

5. Vainajan tuhkan sirottelupaikan tarjoaminen kunnan omistamalla maalla olisi palvelu, joka kunnioittaa uskonnottomien ja muiden ei-kristillisten hautaustoiveita. Se lisää yhdenvertaisuutta ja mahdollistaa erilaisiin vakaumuksiin perustuvien hautaustoiveiden toteuttamisen.

6. Tunnustukseton seremoniatila olisi monikäyttöinen ja palvelisi niitä, jotka eivät halua käyttää kirkollisia tiloja hautajaisiin. Palvelun tarjoaminen ei saisi olla riippuvainen paikallisen seurakunnan vuokrauskäytännöistä.

7. Katsomusaineiden erillinen opetus takaa, että oppilaat saavat opetusta, joka vastaa heidän omaa vakaumustaan. Pidemmällä tähtäimellä tulee siirtyä huolella valmistautuen yhteiseen katsomusaineeseen tai siihen, että uskontoja ja niiden vaikutusta käsitellään historian ja/tai yhteiskuntaopin sisällöissä.

8. Jokaisella oppilaalla tulisi olla oikeus valita katsomusopetus, joka parhaiten vastaa heidän henkilökohtaista vakaumustaan. Tämä periaate ei saisi riippua siitä, kuuluuko oppilas johonkin uskontokuntaan vai ei. Pidemmällä tähtäimellä tulee siirtyä yhteiseen katsomusaineeseen.