11.1.2005

Uskontokunnasta eroaminen sallittu sähköpostilla

Sisäministeriö on antanut ohjeen, jonka mukaan maistraattien tulisi hyväksyä ilmoitus uskontokunnasta eroamisesta myös sähköpostilla, ellei ole erityistä syytä epäillä viestin aitoutta. Tampereen Vapaa-ajattelijat ry:n tekemän kyselyn mukaan Turun maistraattia lukuunottamatta kaikki maistraatit näin toimivatkin.

Uskonnonvapauden kannalta on tietysti suotavaa, että eroamiseen ja liittymiseen ei liity tarpeetonta byrokratiaa. Toisaalta eroaminen ei aiemminkaan ole vaatinut kuin kirjeen lähettämisen maistraattiin tai siihen uskontokuntaan johon kuuluu. Liittymiselle ei edelleenkään ole erityisiä muotovaatimuksia, vaan esimerkiksi kaste voidaan katsoa samalla kertaa muodolliseksi liittymiseksi uskontokunnan jäseneksi.

Alaikäisten eroon vaaditaan edelleen paperinen eroilmoitus. Tämä johtuu siitä, että tällöin eroamiseen tarvitaan useampi kuin yksi allekirjoitus. Poikkeuksen poikkeus on alle 12-vuotias yksinhuoltajan lapsi, jonka huoltaja voi yksinään erottaa.

Muutoksen taustalla on Laki sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (24.1.2003/13), jonka § 9 mukaan "Viranomaiselle saapunutta sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä." Pykälä ei koske asiakirjoja joissa vaaditaan allekirjoitus. Tällainen on esimerkiksi uskonnollisen yhdyskunnan perustamiskirja.