7.3.2005

Kävijäkyselyn tulokset

Kysymykset

Kyselyssä oli vain kolme kysymystä. Ensimmäinen oli ikä, vaihtoehtoina alle 18, 18-30 ja yli 30. Toiseksi kysyttiin oliko syy tulla sivustolle tietty ongelma, yleinen kiinnostus vaiko satunnainen surffailu. Kolmanneksi kysyttiin onko kysyjä lähinnä evankelis-luterilainen, muun vakaumuksen kannattaja vaiko "hällävälisti".

Tulokset

Vastauksia kyselyyn tuli yhteensä 38. Näistä yksi oli ilmeisesti vahingossa lähetetty "en kerro" kaikkiin kolmeen kysymykseen, eikä sitä huomioitu. Määrä oli odotetun pieni. Kyselyn aikana kävijöitä oli sivulla keskimäärin noin 70-80 ihmistä päivässä, mutta on tavanomaista että vain pieni osa vastaa kyselyyn.

Otos voi olla vääristynyt - esimerkiksi nuoremmat tai vanhemmat voivat herkemmin vastata tällaisiin kyselyihin. Toistamalla kyselyn myöhemmin saa kuitenkin selville mahdolliset muutokset.

Tuloksista ei selvinnyt mitään erityistä korrelaatiota. Näin pienellä vastaajamäärällä ei heikkoa korrelaatiota voisi selvittääkään.

Ikä
Alle 182
18-3019
Yli 3016
Syy sivustolle tuloon
Yleinen kiinnostus22
Tietty ongelma5
"Kunhan surffailin"9
Vakaumus
Evankelis-luterilainen4
Muu vakaumus21
"Hällävälisti"12

Tulosten arviointia

Oli odotettua että ikäjakauma painottuu voimakkaasti nuoriin. Alle 18-vuotiaiden osuus oli kuitenkin yllättävän vähäinen. Tämän perusteella tekstejä ei ehkä kannata suunnata paljon alaikäisille, vaan enemmän vanhemmille jotka huolehtivat lastensa asioista.

Melko yllättävää oli tiettyyn ongelmaan ratkaisua etsivien pieni määrä. Jos sivusto tulee tunnetummaksi, pitäisi tämän osuuden nousta tulevissa kyselyissä. Toisaalta on tietysti hyvä, että uskonnonvapaus kiinnostaa silloinkin kun itsellä ei ole akuuttia ongelmaa.

Vakaumusten osalta tulos oli odotettu. On hyvä, että myös luterilaiset ovat löytäneet sivulle. Sivuston keskittyminen vakaumuksellisten vähemmistöjen ongelmiin ei tarkoita, etteikö sivu voisi tarjota lukemisen arvoista tekstiä kaikille. Vakaumustaan kommentoi erikseen kolme ihmistä. Yksi oli ateisti, toinen satanisti ja kolmannen vakaumus oli 'lähinnä tieteellinen'.

Saatuja kommentteja

Yksi vastaaja ihmetteli ikäkysymyksen vaihtoehtoja. Totta on, että vaihtoehdot olivat vinoutuneita. Kuitenkin kyselyn tulos osoittaa, että yli 30-vuotiaat oli mielekästä niputtaa yhdeksi ryhmäksi.

Yhden vastaajan mielestä "Työ ootte tosi kieroja kun työ ette voi antaa kirkon olla rauhassa." Kahden valtionkirkon erityisasema on ristiriidassa uskonnonvapauden kanssa, ja tätä erikoisasemaa sivusto ei jätä rauhaan. Sen sijaan valtionkirkon oppien sisältöön sivusto ei ota kantaa.

Kolmas kommentti tulostetaan, kehystetään ja laitetaan tekijöiden seinälle: "Hyvät sivut, runsaasti loistavaa aihedokumentaatiota ja asiaankuuluvaa informaatiota sekä uskomattomalle että uskovalle. Kiitokset näistä avuista!"

Tulevia kyselyitä

Tämä kysely samoin kysymyksin on tarkoitus toistaa vuoden 2006 aikana. Ennen sitä tulee mahdollisesti kyselyitä sivuston kehittämisestä, lähinnä sisällöstä ja mahdollisesti myös ulkoasusta.

Kommentteja ja lisäyspyyntöjä saa tietenkin esittää muutoinkin. Palautelomake toimii, tai sähköposti osoitteeseen info@uskonnonvapaus.fi.