5.12.2005

Vihreät nuoret esittävät yhteistä katsomusainetta

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Vino esittää kaikille yhteistä katsomusainetta. 2.12.2005 julkaistun kannanoton mukaan "ViNO esittää, että uskonnon opetuksesta nykymuodossaan luovutaan kokonaan. Tilalle on kehitettävä kaikille yhteinen elämänkatsomuksellinen oppiaine, joka korostaa solidaarisuutta ja monikulttuurisuutta - -".

Nykyään peruskouluissa opetetaan valtionkirkkojen uskontoa (jos kunnan alueella on vähintään kolme ko. kirkkon kuuluvaa lasta), muuta uskontoa (jos kunnan alueella on kolme uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluvaa lasta, ja huoltajat erikseen pyytävät opetusta), ja elämänkatsomustietoa (automaattisesti jos kunnassa asuu kolme uskontokuntiin kuulumatonta).

Yhteistä uskontotietoa esitettiin jo 2002-2003 nykyisen uskonnonvapauslain käsittelyn aikana. Silloinen esitys tyrmättiin selvin numeroin.

Yhteistä oppiainetta on kritisoitu, koska sen arvellaan johtavan kaikille pakolliseen kristinuskon opetukseen. Tämänsuuntainen on kehitys ollut Ruotsissa, jossa nykyään on yksi yhteinen oppiaine nimeltä uskontotieto.