14.2.2005

Vihdin kirkkoherran erottaminen

Julkisuudessa on ollut tapaus jossa Vihdin kirkkoherra tuomittiin pahoinpitelystä ja määrättiin samalla viralta pantavaksi. Muutamissa nettikeskusteluissa on ihmetelty miten oikeus voi puuttua Evankelis-luterilaisen kirkon sisäisiin asioihin.

Valtionkirkkojen työntekijät ovat virkamiehiä aivan kuten valtion ja kuntien virkamiehetkin. Määritelmä löytyy rikoslaista:

Tässä laissa tarkoitetaan:

1) virkamiehellä henkilöä, joka on virka- tai siihen rinnastettavassa palvelussuhteessa valtioon, kuntaan taikka kuntayhtymään tai muuhun kuntien julkisoikeudelliseen yhteistoimintaelimeen, eduskuntaan, valtion liikelaitokseen taikka evankelisluterilaiseen kirkkoon tai ortodoksiseen kirkkokuntaan tai sen seurakuntaan tai seurakuntien yhteistoimintaelimeen, - -

Rikoslaki 19.12.1889/39, 40. luku, 11 §

Viraltapanosta säädetään samassa laissa:

Virkamies, julkista luottamustehtävää hoitava henkilö tai julkista valtaa käyttävä henkilö, joka tuomitaan elinkaudeksi vankeuteen, on myös tuomittava pantavaksi viralta. Hänet on tuomittava pantavaksi viralta myös, jos hänet tuomitaan vankeuteen määräajaksi, vähintään kahdeksi vuodeksi, paitsi jos tuomioistuin katsoo, ettei rikos osoita tuomittua sopimattomaksi olemaan virkamiehenä tai hoitamaan julkista tehtävää.

Jos 1 momentissa tarkoitettu henkilö tuomitaan vankeuteen kahta vuotta lyhyemmäksi ajaksi tahallisesta rikoksesta, hänet voidaan samalla tuomita viralta pantavaksi, jos rikos osoittaa hänet ilmeisen sopimattomaksi olemaan virkamiehenä tai hoitamaan julkista tehtävää.

Rikoslaki 19.12.1889/39, 2. luku, 10 §

Muiden uskontokuntien työntekijöitä oikeus ei voi erottaa.