Uusin päivitys: 21.11.2007 Perustuslakivaliokunta: uskontokunnan palvelukseen vain suostumuksella
Työministeriön asettama työryhmä on saanut valmiiksi esityksen uudeksi siviilipalveluslaiksi. Olennaisimpana muutoksena oikeus kieltäytyä aseista koskisi uuden lain mukaan myös sota-aikaa. Nykyisin rauhan aikana siviilipalveluksen suorittaneet voidaan - ainakin periaatteessa - määrätä rintamalle aseellisiin tehtäviin.
Esityksen mukaan siviiilipalvelukseen hakevan ei enää tarvitse eritellä onko hänen vakaumuksensa 'uskonnollinen' vai muu 'eettinen' kuten nykyään.
Siviilipalveluspaikkoina mainitaan esityksessä pelkästään uskonnonvapauslaissa tarkoitettu uskonnollinen yhdyskunta tai seurakunta, voimassaoleva laki erittelee valtionkirkot ja antaa muille uskontokunnille mahdollisuuden hakea siviilipalvelusoikeutta. Muutos ei käytännössä ole suuri, mutta periaatteellisesti tärkeä. Tätä korostetaan mietinnön yleisperusteluissa:
Kohdan 4 mukaan siviilipalveluspaikkana voisi toimia uskonnonvapauslain (453 / 2003) 2 §:n tarkoittama uskonnollinen yhdyskunta tai sen seurakunta. Pykälän muotoilu on tältä osin nykyiseen lakiin nähden uusi ja tarkoituksena on siviilipalveluksen kannalta yhdenvertaistaa uskonnollisten yhdyskuntien ja seurakuntien keskinäinen asema siten, että evankelis-luterilaiset ja ortodoksiset seurakunnat eivät olisi enää hakijoina etuoikeutetussa lainsäädännöllisessä asemassa muihin uskonnollisiin yhdyskuntiin verrattuna.
Edelleen siviilipalveluspaikaksi tulee erikseen hakeutua, eikä pääsy siviilipalveluspaikaksi siis ole automaattista myöskään uskontokunnille.
Esityksessä viitataan Jehovan todistajia koskevaan erityislakiin, jonka nojalla todistajat on vapautettu kokonaan palveluksesta. Lain tarpeellisuus tulee kenties tulevaisuude uudelleen arvioitavaksi.
Työministeriön WWW-sivulla on PDF-muotoinen mietintö kokonaisuudessaan.
Työryhmän esitys on siirtynyt lähes sellaisenaan hallituksen esitykseksi. Erityisesti siviilipalveluspaikaksi hakeutuvista ei valtionkirkkojen seurakunnilla ole mitään erityisasemaa muihin uskontokuntiin nähden.
Tasavallan presidentin on tarkoitus allekirjoittaa hallituksen esitys perjantaina 26.10.2007. Esitys menee Eduskunnan käsiteltäväksi, ja laki tulee todennäköisesti voimaan vuoden 2008 syksyllä. Lakiesitys tulee Finlexin vireillä olevien hallituksen esitysten listaan, kun presidentin allekirjoitus on saatu.
Perustuslakivaliokunta toteaa lausunnossaan, että muualle kuin valtion ja kuntien palvelukseen saisi siviilipalvelusmiehiä määrätä vain heidän suostumuksellaan:
- - palvelu esimerkiksi uskonnollisessa yhdyskunnassa voi joissakin tapauksissa muodostua palvelusvelvollisen vakaumuksen suojan kannalta ongelmalliseksi. Valiokunta pitää siksi perusoikeuksien ja hyvän hallinnon vaatimusten näkökulmasta tärkeänä lakiehdotuksen täydentämistä säännöksellä, jonka mukaan siviilipalveluspaikaksi voidaan määrätä 8 §:n 2 momentin 3 ja 4 kohdassa tarkoitettu uskonnollinen yhdyskunta tai sen seurakunta taikka yksityisoikeudellinen yhteisö, yhdistys tai säätiö vain siviilipalvelusvelvollisen suostumuksella. Lähtökohtana tulee valiokunnan mielestä olla, että perustuslain 127 §:n 2 momentissa säädettyyn maanpuolustusvelvollisuuteen perustuva siviilipalvelus on suoritettavissa valtion tai kunnan viranomaisen palveluksessa.
Esitetty muutos on lähinnä periaatteellinen, koska käytäntö on ollut tällainen jo aikaisemmin.
Selvää onkin, että uskontokunnan palveluksessa toimiminen vastoin omaa vakaumusta olisi ongelma sekä siviilipalvelusmiehelle että ao. uskontokunnalle. Sama pätee moniin muihinkin yksityisiin toimijoihin. Lihansyöjää tuskin kannattaa pakottaa Vegaaniliittoon siviilipalvelukseen, eikä vegaania voi määrätä Turkiseläinten Kasvattajain Liiton palvelukseen.