Uusin päivitys 27.10.2006: Talousarvioesityksessä ei tukea yhdyskunnille

Uskontokuntien tuki 2007 talousarviossa

31.7.2006: Ministeriön esitys 250000

Opetusministeriö, jonka toimialaan kuuluvat myös kirkollisasiat, on saanut valmiiksi hallinnonalansa esityksen vuoden 2007 valtion talousarvioon.

Ortodoksisen kirkon keskus- ja hiippakuntahallinnon menoja ei enää makseta suoraan, vaan kirkko saa vastaavan suuruisen valtionavustuksen. Käytännön eroa ei siis synny, entinen "kirkko lähettää laskun ministeriöön" vain muuttuu muotoon "ministeriö lähettää rahaa kirkolle". Muutos seuraa suoraan uudesta Ortodoksista kirkkoa koskevasta laista.

Suuruudeltaan ortodoksisen kirkon avustus on hieman alle kaksi miljoonaa euroa, eli vajaa 40 euroa jäsentä kohti.

Rekisteröidyille uskonnollisille yhdyskunnille esitetään yhteensä 250000 euron avustuksia. Tuki olisi näin neljä euroa jäsentä kohti, kun aiempi mietintö esitti summaksi 5-7,7 euroa jäsentä kohti. Suurin avustuksen saaja olisi Jehovan todistajat, jonka osuudeksi tulisi lähes 75000 euroa.

Suomen Merimieskirkolle on varattu 235000 euroa. Merimieskirkko on evankelis-luterilaisen kirkon kanssa yhteistyötä tekevä järjestö, joka tekee kristillistä työtä merimiesten ja ulkosuomalaisten kanssa.

Ks. myös PDF-muotoinen Talousarvioesitys kokonaisuudessaan.

27.10.2006: Talousarvioesityksessä ei tukea yhdyskunnille

Valtion talousarvioesitys 2007 valmistui. Ortodoksisen valtionkirkon tuki esitetään säilytettäväksi ministeriön esityksen mukaisena, mutta pienempien uskonnollisten yhdyskuntien tuki poistuu kokonaan. Merimieskirkon osuutta pienennetään.

Eduskunnan lähetekeskustelussa ja sivistysvaliokunnan mietinnössä asia ei ole noussut esille. On melko varmaa, että uskonnolliset yhdyskunnat eivät siis saa suoraan valtiontukea vuonna 2007.