2.5.2007

Vapaa-ajattelijat ja humanistit: uskonnollinen täysi-ikäisyys alemmas

Vapaa-ajattelijain liitto ja Humanistiliitto ovat tehneet yhteisen aloitteen uskonnollisen täysi-ikäisyyden laskemisesta 15 vuoteen.

Nykyinen raja on 18 vuotta. Kun uskonnonvapauslaki uusittiin 1998-2003, keskusteltiin myös tästä ikärajasta. Mm. Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen lausunnossa ehdotettiin rajaksi 15 vuotta, ja nyt tehdyssä aloitteessa viitataan tähänkin lausuntoon.

Aloitteessa vedotaan mielenkiintoiseen tilastoon. Vapaa-ajattelijat ylläpitävät www.eroakirkosta.fi -sivua, ja sen lokitietojen mukaan juuri 18 vuotta täyttävät eroavat valtionkirkoista varsin runsaasti. 18-vuotiaita eroaa liki kaksi kertaa niin paljon kuin 19-vuotiaita, ja 18-vuotiaista eronneista lähes 40 % eroaa kuukauden kuluessa täysi-ikäiseksi tulostaan. Aloitteen mukaan tämä osoittaa, että moni olisi halunnut tehdä ratkaisunsa jo aiemmin.

Aloitteessa viitataan myös mm. Yhdistyneiden Kansakuntien yleissopimukseen lapsen oikeuksista sekä omaisuuden suojaan tilanteessa, jossa alle 18-vuotias voi joutua maksamaan kirkollisveroa vastoin tahtoaan.

Lue myös aloite kokonaisuudessaan.