22.9.2016

Opetusministeri: Koulun ei tarvitse olla uskonnollisesti väritön

Kesäkuussa 2016 laulaja ja lauluntekijä Mariska kertoi häneltä pyydetyn tekstiä lauluntekijän työstä äidinkielen oppikirjaa varten. Mariska oli lähettänyt tekstin, jossa kertoi laulustaan joka alkaa "Sinä päivänä kun Luoja teki sinut / hän ei muuta tehnytkään."

Oppikirjan tekijä oli vastannut "- - teksti on helppo tulkita tunnustukselliseksi. Tämän vuoksi emme oikein voi valita kyseistä tekstiä oppikirjaan.". Mariska kertoi asiasta blogissaan.

Kristillisdemokraattien koko eduskuntaryhmän allekirjoittamassa kirjallisessa kysymyksessä kysyttiin mm. "Mikäli kristillinen kulttuuri ei ole sopivaa ainesta oppikirjoihin, on vaikeaa ajatella, että sellaista olisi myöskään muu uskonnollisperäinen tai myyttinen kulttuuri. Saako Kalevalan ajatusta maailman synnystä yhä kuvata äidinkielen oppikirjassa?".

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (KOK) vastasi kysymykseen elokuussa. Hän totesi ensinnäkin, ettei Opetushallitus ole enää vuosikymmeniin ennakkotarkastanut oppikirjoja, ja että kyseisen kirjantekijän ratkaisua on vaikea arvioida näkemättä koko kirjaa. Vastauksen lopussa näkyy ministerin varsin selkeä kanta:

Katson, että uskonnonvapaus ei tarkoita, että koulun pitäisi olla uskonnollisesti mauton, hajuton ja väritön paikka. Uskonnot ja uskonnollinen perinne - johon kuuluu myös uskonnollinen kieli - ovat osa maa ilman ja elämän rikkautta, ja niitä pitää käsitellä myös koulussa.

Vastaus kirjalliseen kysymykseen 396/2016

Uutislista

Email: