Yhdenvertaisuusopas julkaistu

Uusin päivitys 30.1.2016: Arviointityökalu julkaistu

12.1.2016: Opas julkaistu

Oikeusministeriö on julkaissut oppaan uusitun yhdenvertaisuuslain sisällöstä. Opas on tarkoitettu lähinnä järjestöille ja viranomaisille, mutta helppolukuisena soveltuu kaikille. Opas selostaa asiaan liittyviä lakeja ja kertoo mitä tehdä jos syrjintää havaitaan.

Opas antaa esimerkkinä myös uskontoon tai katsomukseen liittyviä syrjintätapauksia:

Oppaan mukaan voidaan myös antaa avustuksia vähemmistöuskonnoille:

Esimerkiksi - - uskonnollisille vähemmistöille annettavat avustukset eivät ole syrjintää, sillä ne pyrkivät perusoikeusnäkökulmasta hyväksyttävään päämäärän. Tällaisia päämääriä ovat esimerkiksi - - vähemmistöjen oikeuksien edistäminen.

Katso myös opas kokonaisuudessaan.

30.1.2016: Arviointityökalu julkaistu

Yhdenvertaisuusoppaan soveltamista varten laadittiin myös työkalu. Sen sisältö on saatavilla pdf-dokumenttina.

Työkalussa on kolme esimerkkiä uskonnollisesta syrjinnästä. Näistä kaksi ovat täsmälleen samat kuin itse oppaassa. Pois on jätetty vaihtoehtoisen ohjelman järjestäminen uskonnottomille ja toisuskoisille lapsille koulun uskonnollisten tilaisuuksien ajaksi. Tämän tilalla on uusi kohta: "Uskonnollisiin vähemmistöihin kohdistuu viharikollisuutta (väkivalta ja ilkivallanteot)."

Työkalussa on runsaasti kysymyksiä joihin yhdenvertaisuussuussuunnitelmaa tehtäessä tulisi pohtia. Uskonnonvapautta näistä sivuaa viisi:

Uutislista

Email: