1.11.2018

Raportit kristittyjen ja ateistien uskonnonvapaudesta julkaistu

Vuoden 2018 maailmanlaajuista uskonnonvapauden tilaa kuvaa kaksi julkaistua raporttia. Toisessa kristittyjen vainoa seuraava Open Doors -järjestö listaa 50 maata, joissa kristityt kokevat eniten vainoa. Toisessa Kansainvälinen eettinen unioni luokittelee lähes kaikki valtiot uskonnonvapauden mukaan.

Toinen lista on laajempi ja huomioi vakavien loukkausten lisäksi myös valtiovallan symbolisetkin eleet. Suomesta mainitaan kahden kirkon verotusoikeuden lisäksi myös esimerkiksi eduskunnan avajaisiin kuuluva jumalanpalvelus. Toisaalta Eettisen unionin lista keskittyy paljolti viralliseen lainsäädäntöön, kun kristittyjen lista kerää tietoa vainosta joka ei pohjaudu aina lain kirjaimeen.

Listat pahimmista valtioista ovat melko yhteneviä, tyypillisimmin muslimienemmistöisiä valtioita. Esimerkiksi Afganistan, Iran, Somalia ja Sudan ovat molemmilla listoilla. Toisentyyppisistä valtioista listoilla on Pohjois-Korea.

Intia on sijalla 11. kristittyjen vainoissa, mutta ateistien listalla näyttää paljon paremmalta. Tämä johtuu mm. siitä, ettei Intiassa ole lakiin kirjattua syrjintää opetuksessa. Toisinpäin menee Arabiemiraattien sijoitus. Tämä voi johtua siitä, ettei maasta ole saatu riittävästi tietoa Open Doorsin listalle; Eettisen unionin raportissa todetaan, että islamista pois kääntyminen johtaa lain mukaan kuolemanrangaistukseen.

Suomi on Eettisen unionin listalla noin puolivälissä. Tämä perustuu erityisesti valtionkirkkojärjestelmään ja jumalanpilkkalakiin.

Raportit kokonaisuudessaan: