23.10.2019

Eduskunta pohtii rinnakkaistilaisuutta avajaisjumalanpalvelukselle

Eduskunta on asettanut juhlamenotyöryhmän selvittämään mm. eduskunnan avajaisiin liittyviä tapahtumia.

Taustalla on uskonnotontonta maailmankatsomusta edustavien Vapaa-ajattelijain liiton ja Humanistiliiton vuodesta 2017 järjestämä sitoutumaton vaihtoehtotilaisuus avajaisjumalanpalveluksen aikana. Vapaa-ajattelijat esittivät aiemmin tilaisuutta lisättäväksi myös viralliseen ohjelmaan, mutta tätä ei toteutettu.

Nyt SDP:n Kimmo Kiljunen ja Erkki Tuomioja, Vihreiden Pirkka-Pekka Petelius sekä Vasemmistoliiton Mai Kivelä ja Pia Lohikoski ovat tehneet vastaavan esityksen vaihtoehdon virallistamisesta. Puhemiesneuvosto päätti 8. lokakuuta asettaa juhlamenotyöryhmän, jonka tulee ottaa huomioon myös tämä esitys. Tarkempaa ohjetta siitä, mihin suuntaan juhlamenoja tulee kehittää, ei asettamispäätöksessä ole.

Taustaa

Eduskunnan avajaisiin on aiemmin liittynyt kiinteästi evankelis-luterilainen jumalanpalvelus. Sittemmin jumalanpalvelus on muuttunut ekumeeniseksi eli mukaan on otettu myös vähemmistökristittyjä. Juutalainen kansanedustaja Ben Zyskowicz puolestaan luki vuonna 2011 kappaleen Vanhasta testamentista avajaisjumalanpalveluksessa.

Virallisia määräyksiä eduskunnan avajaisjuhlallisuuksista ei laeissa ja asetuksissa ole. Erityisesti osallistuminen jumalanpalvelukseen ei ole edellytys kansanedustajana toimimiselle.

Uskonnonvapauden näkökulmasta on selvää, ettei eduskunnan viralliseen ohjelmaan tulisi kuulua mitään uskonnollisia menoja; näin ollen myöskään mitään vaihtoehtotilaisuutta ei tarvittaisi, vaan mahdollisten juhlallisuuksien tulisi olla kaikille samanlaisia ja uskonnollisesti neutraaleja. Esimerkiksi Vasemmistoliiton Anna Kontula onkin todennut "en esimerkiksi itse käy koskaan messuissa kansanedustajana, vaikka yksityishenkilönä voinkin niin tehdä". Toisaalta uskontokunnilla on luonnollisesti vapaus järjestää erityinen siunaustilaisuus tai vastaava myös kansanedustajille.