Kansalaisaloite allekirjoitettavana: Kumotaan jumalanpilkkalaki

Vaalikone 2019

Uusin päivitys 16.4.2019: Vastanneista 39 tuli valituksi

3.2.2019: Kone avattu

Sivustolla on jälleen avattu vaalikone. Toistaiseksi vastauksia on alle 200 ehdokkaalta, ja niitä otetaan vastaan ennakkoäänestyksen alkamiseen saakka.

Siirry vaalikoneeseen tästä.

Vastauslinkki on lähetetty kaikille rekisteröidyille puolueille (sekä puolueenomaisesti toimivalle Liike nyt -organisaatiolle). Jos olet itse ehdokas tai haluat muistuttaa ehdokasta, pyydä linkkiä osoitteesta info@uskonnonvapaus.fi.

10.3.2019: Yli 600 ehdokasta vastannut

Vaalikoneeseen on vastannut yli 600 ehdokasta.

Kaikista puolueista selvästi parhaiten ovat vastanneet Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset. Eduskunnan ulkopuolisista puolueista taas johdossa ovat Seitsemän tähden liike ja Piraattipuolue.

Puolueet erottuvat toisistaan melko selvästi. Esimerkiksi jumalanpilkkalain säilyttämistä kannattaa selvä enemmistö Keskustan ehdokkaista, kun taas Kokoomuksen ehdokkaista lain kumoamisen ja säilyttämisen kannalla on yhtä moni. SDP:n ehdokkaista enemmistö kumoaisi lain.

Selvästi toisiaan muistuttava puoluepari ovat esimerkiksi Vasemmistoliitto ja Vihreä liitto.

16.4.2019: Vastanneista 39 tuli valituksi

Vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista 39 tuli valituksi eduskuntaan. Määrä on selvä uusi ennätys, neljä vuotta sitten valituksi tuli 26 vastannutta. Katso valituksi tulleiden vastaukset.

Kaikkiaan vaalikoneeseen vastasi 763 ehdokasta. Myös tämä on ennätys ja viidennes enemmän kuin edellisissä vaaleissa.

Vaalikonetta käytettiin kaikkiaan yli 8000 kertaa, kukin IP-osoite vain kerran päivässä laskettuna yli 6000 kertaa. Määrä oli moninkertainen verrattuna vuoden 2015 vaaleihin. Edelleen kuitenkin suuri osa kävi tarkistamassa muutaman ehdokkaan vastaukset, ilmeisesti siis tehdäkseen viimeisen valinnan muilla perusteilla sopivaksi näkemiensä ehdokkaiden välillä.

Eräs arvio uudesta eduskunnasta saadaan painottamalla kunkin puolueen ehdokkaiden vastauksia puolueen saaman paikkamäärän perusteella. Jos tämä vastaisi todellisuutta, uusi eduskunta selvästi avaisi ET-opetuksen kaikille oppilaille sallituksi ja kieltäisi ympärileikkaukset uskonnollisista syistä. Pienellä enemmistöllä eduskunta kumoaisi jumalanpilkkalain. Muutoksia ei olisi tulossa evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon verotusoikeuteen, hautaustoimeen, koululaisjumalanpalveluksiin eikä katsomusaineiden opetukseen pl. ET-opetuksen vapautus.

Käytännössä asiat jotka nousevat politiikan asialistalle ovat vain osa niistä, joille löytyy periaatteessa kannatusta. Lisäksi on mahdollista, että vaalikoneeseen vastanneet eivät edusta tasaisesti puolueidensa kantaa.