23.11.2019

Vasemmistoliitto: Elämänkatsomustieto sallittava kaikille

Puoluekokouksensa pitänyt Vasemmistoliitto uusi yleisohjelmansa. Puolue otti selvän kannan elämänkatsomustiedon (ET) avaamiseksi kaikille. Tällä hetkellä ET on suljettu pois Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvilta oppilailta.

Hieman epämääräisemmässä "tavoittena on" -muodossa puolue linjasi kantaansa kaikille yhteiseen katsomusaineeseen. Pohjaksi tällaiselle katsomusaineelle esitetään nykyistä elämänkatsomustietoa.

Katsomusopetusta kehitetään huomioimaan entistä paremmin uskonnottomuus ja muihin kuin evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluvat oppilaat. Annetaan jokaiselle oppilaalle mahdollisuus valita elämänkatsomustieto riippumatta oppilaan tai huoltajien uskonnollisesta yhteisöstä. Tavoitteena on luopua erillisestä uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksesta ja suuntautua kohti nykyisen elämänkatsomustiedon pohjalle perustuvaa uutta oppiainetta.

Teksti heijastanee vapaa-ajattelijoiden kantoja. Vapaa-ajattelijoista osa kannattaa yhteistä katsomusainetta, mutta moni on myös esittänyt pelkonsa siitä, että se olisi nykyistä uskontoa uudella nimellä. Vasemmistoliiton ohjelma on ensimmäinen kerta, jossa mahdollisen yhteisen katsomusaineen sisältöön otetaan kantaa.

Vasemmistoliiton mukaan tulee myös kieltää "kaikkien sukupuolten sukuelinten vaurioittaminen", käytännössä siis kieltää myös poikien ympärileikkaus. Tyttöjen ympärileikkauksen kiellolle on jo nyt täysi yksimielisyys kaikkien puolueiden kesken, eikä intersukupuolisten vauvojen hoito ole käytännössä politiikan asialistalla.

Verrattuna edelliseen, vuoden 2007 ohjelmaan on uudesta ohjelmasta jätetty pois maininta "Valtiolla ei pidä olla erityissuhdetta mihinkään uskontoon tai uskontokuntaan."

Ks. ohjelma kokonaisuudessaan.