30.4.2020

Lähetysseura etsii mahdollisuuksia vahvistaa uskonnonvapautta ulkomailla

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä Antero Laukkasen johdolla jätti helmikuussa hallitukselle kirjallisen kysymyksen Suomen ulkopolitiikasta ja uskonnonvapaudesta. Kysymyksen perustelujen mukaan 260 miljoonaa kristittyä kokee vakavaa vainoa ja vaikka Suomi onkin ihmisoikeusperustaiseen ulkopolitiikkaan sitoutunut, niin "Toimenpiteistä on kuitenkin pitkälti puuttunut uskonnonvapauden johdonmukainen edistäminen laajemman ihmisoikeusagendan yhteydessä."

Tämän perusteella kansanedustajat kysyivät miten hallitus aikoo valtavirtaistaa uskonnonvapaustavoitteet osaksi ulkosuhdepolitiikkaansa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (Vihr) vastasi kysymykseen. Vastauksessa todetaan Suomen sitoutuminen uskonnonvapauteen ja kerrotaan mm. maamme osallistuvan aktiivisesti kansainvälisillä foorumeilla käytäviin keskusteluihin. Vastauksessa on myös konkreettinen kohta:

Ulkoministeriö on käynnistänyt hankkeen, jonka tavoitteena on koota yhteen ja löytää uusia keinoja uskonnon- ja vakaumuksenvapauden edistämiseksi eri puolilla maailmaa. Hankkeessa pyritään eräiden maatilanteiden kautta havainnoimaan herkkyyksiä ja mahdollisuuksia uskonnon- ja vakaumuksenvapauden vahvistamiseksi erityisesti maissa, joissa Suomella on läsnäoloa edustustoverkon kautta. Hankkeen toteuttaa Suomen lähetysseura ministeriön toimeksiannosta, ja sen on määrä valmistua kuluvan vuoden aikana.

Lähetysseura ei toistaiseksi ole julkisesti kertonut hankkeen mahdollisia välituloksia.

Katso myös kysymys ja vastaus kokonaisuudessaan.