21.4.2020

Koronavirus ja uskonnollisten yhdyskuntien kokoukset

Hallitus on antanut esityksen, jonka mukaan mm. rekisteröityjen yhdyskuntien ja osuuskuntien lakisääteisiä kokouksia voidaan lykätä ja niissä voidaan sallia etäosallistuminen vaikka yhteisön säännöt eivät sellaisia mahdollista. Syynä on koronaviruksen aiheuttamat kokoontumisrajoitukset ja esityksen mukaan muutos on tilapäinen.

Esityksessä ei huomioitu rekisteröityjä uskonnollisia yhdyskuntia. Jos hallitus ei anna uutta esitystä, ovat esimerkiksi yhdyskuntamuotoisina toimivat helluntaiseurakunnat eri asemassa kuin yhdistysmuotoisina toimivat. Syynä tähän ilmeisesti tahattomaan eroon on se, että yhdistykset ovat oikeusministeriön alaa kun taas yhdyskunnat opetus- ja kulttuuriministeriön alaa.

Lakivaliokunta kiinnitti asiaan huomiota lausunnossaan ja pyytää ministeröitä selvittämään asian. Valiokunnalle ehti jo antaa lausunnon Vapaa-ajattelijain liitto. Sen mukaan tämä "osoittaa laajemman ongelman lainsäädännössä" ja "Erillisestä yhdyskunnan käsitteestä tulee myöhemmin luopua ja ulottaa yhdistyslaki kattamaan myös uskontokuntia. Tämä lisäisi erilaisten uskonnollisten ja muiden ryhmien yhdenvertaisuutta."