22.10.2021

Muslimit terveydenhuollon asiakkaina -opas

Helsingin yliopiston islamilaisen teologian opintosuunnan kurssityönä on laadittu opas muslimien kohtaamiseen terveydenhuollossa asiakkaana.

Opas korostaa useissa kohdin, että islamin sisällä on suuri määrä erilaisia uskontulkintoja. Paras asiantuntija on kukin potilas itse.

Ramadan-kuukauden aikainen paasto on kielletty jos se vaarantaisi terveyden. Samalla tavalla kaikkia lääkkeitä voidaan antaa akuutissa hätätilanteessa, vaikka niissä olisi alkoholia tai jotain muuta kiellettyä ainetta. Ylipäänsä säännöt yleensä joustavat kun tilanne on pakottava.

Osa muslimipotilaista toivoo samaa sukupuolta olevaa hoitajaa tai lääkäriä, tai ellei se onnistu, tilanteeseen mukaan jonkun samaa sukupuolta olevan omaisen. Tässäkin on yksilöllistä vaihtelua, ja taustalla voi olla enemmän kulttuuri kuin uskonto.

Kynnyksen avun hakemiseksi psyykkisiin ongelmiin opas kertoo olevan toisinaan suuri. Erityisesti tässä yhteydessä mainitaan somalitaustaiset.

Poikalasten sukuelimiin kajoamisen osalta opas ei mainitse nykyistä oikeuskäytäntöä, vaan toteaa vain "- - ympärileikkaus, joka suoritetaan 0–13-vuotiaille pojille. Tyttöjen ja naisten ympärileikkaus (silpominen) ei puolestaan ole islamin perinteeseen yleisesti kuuluva riitti - -". Suomessa laki ei anna suoraa vastausta, mutta oikeuskäytännön perusteella ympärileikkaus on sallittua molempien vanhempien pyynnöstä kun kivunlievitys on järjestetty. Tyttöjen osalta opas kehottaa tarvittaessa muistuttamaan että kaikki tytön tai naisen genitaalialueille tehdyt ei-lääketieteelliset leikkaukset katsotaan Suomessa rikoksiksi.

Asiasta uutisoi aiemmin Kotimaa.fi.

Lue koko opas.