12.9.2023

100 vuotta uskonnonvapautta Suomessa -symposium 21.9.2023 Joensuussa

Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella järjestetään European Consortium for Church and State Research -tutkimusyksikön konferenssi, jossa keskustellaan sanan- ja uskonnonvapauden tulevaisuudesta Euroopassa. Konferenssin aluksi on torstaina 21.9.2023 100 vuotta uskonnonvapautta Suomessa -juhlasymposiumi, joka on avoin myös suurelle yleisölle.

Puhujina symposiumissa ovat mm. ihmisoikeuksien asiantuntija professori Martin Scheinin, valtiosääntöoikeuden asiantuntija professori Tuomas Ojanen sekä eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin.

- Vuoden 2023 teema ”Sananvapaus ja uskonto” on erittäin ajankohtainen. Keskustelua uskonnonvapauden ja sananvapauden rajoista käydään juuri nyt Suomessa, muun muassa Päivi Räsäsen tapauksen yhteydessä. Laajemmin aihetta käsitellään myös EU:n piirissä, jota ovat ravistelleet vuodesta 2008 alkaen profeetta Muhammedin pilakuvista aiheutunut isku ranskalaisen satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen, ja vuosikymmen myöhemmin virinneet lukuisat terroristi-iskut Belgiassa, Ranskassa ja Englannissa sekä aivan viimeaikaiset Koraanin polttamistapaukset Tanskassa ja Ruotsissa, kirkkohistorian professori Matti Kotiranta kuvailee.

Katso myös yliopiston tiedote.