27.1.2023

Raportit kristittyjen ja ateistien uskonnonvapaudesta

Uskonnottomia edustava IHEU ja vainottujen kristittyjen Open Doors ovat jälleen julkaisseet vuosittaiset listansa uskonnonvapauden toteutumisesta eri maissa. Viisi valtiota on kummasakin listassa kymmenen huonoimman valtion joukossa: Afganistan, Iran, Pakistan, Pohjois-Korea ja Sudan. Muutenkin sijoitukset listoilla ovat pääsääntöisesti samansuuntaisia: siellä missä saa levittää ateismia, on yleensä myös lupa kertoa kristinuskosta ja kääntäen.

Libya on Open Doors -raportissa sijalla 5, IHEU:n listalla jaetulla sijalla 28. Libyan laissa säädetään muodollisesti kahden vuoden vankeus jumalanpilkasta (Suomessa puoli vuotta), mutta sitä ei ole sovellettu useampaan vuoteen; kristittyjä vainotaan laajasti, varsinkin islamista kääntyneitä. Brunei taas on IHEU:n listalla viides, Open Doors -listalla sijalla 46. Bruneissa kristittyjä painostetaan ja islamin jättäminen on laitonta mutta vaino on hieman vähemmän vakavaa kuin joissakin muissa maissa; toisaalta jumalanpilkasta on säädetty kuolemanrangaistus, lehdistönvapautta rajoitetaan vakavasti jne.

Listausten eroista

Open Doors listaa enemmän käytännön raporttien perusteella esimerkiksi kristittyihin kohdistuvan väkivallan mukaan. IHEU:n raportti on osin muodollisempi ja listaa juridisia rakenteita, esimerkiksi perustuslain mahdollisesti takaamaa uskonnonvapautta.

Open Doors keskittyy oikeuteen levittää kristinuskoa julkisesti, järjestäytyä seurakunniksi ja niin edelleen. IHEU käsittelee laajemmin esimerkiksi sananvapautta yleisesti, pakollista uskonnon opetusta koulussa ja valtion mahdollista tukea uskontokunnille.

IHEU:n listan parhaat

Open Doors listaa 50 huonointa valtiota. IHEU sen sijaan listaa kaikki valtiot, ja sen listaa voi käyttää esimerkiksi Suomen ja Ruotsin vertaamiseen. Suomen tilannetta heikentää esimerkiksi kaksi selvästi valtionkirkon asemassa olevaa uskontokuntaa, ja raportti mainitsee myös elämänkatsomustiedon opiskelun kiellon Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvilla lapsilta.

Toisaalta esimerkiksi Norja on raportin mukaan selvästi Suomea parempi, vaikka siellä kuninkaan tulee kuulua kirkkoon ja eräänlainen "katsomusvero" on pakollinen. Listaukset ovat väistämättä aina hieman mielivaltaisia, ja vähäiset erot valtioiden sijoituksissa johtuvat eri asioiden painottamisesta.

Pohjoismaat kaikkiaan sijoittuvat listassa uskonnonvapautta kohtuullisen hyvin toteuttavien maiden joukkoon.

Katso myös raportit kokonaisuudessaan: