Uskonnolliset ruokavaliot

Monilla uskonnoilla on omia tapojaan sallittujen ja kiellettyjen ruokien suhteen. On liiallinen yksinkertaistus kuvitella, että uskonnollisen ryhmän jäsenyydellä ja ruokavaliolla on aina suora yhteys. Ruokavieras voi olla kasvissyöjä myös ilman uskonnollista syytä. Päälinjoja kasvissyönnissä on kaksi: vegaanit eivät käytä eläinperäisiä tuotteita, vegetaristit eivät syö lihaa mutta käyttävät esimerkiksi maitoa (ks. esim. Wikipedian artikkelista tarkempaa jakoa). Tietenkin myös allergia tai muu terveydellinen syy voi rajoittaa ruokavaliota.

Turvallisin tarjoiluvaihtoehto on vegaaniruoka jossa ei ole eläinkunnan tuotteita. Sianliha on eräs yleisimmistä ruoka-aineista, joita vältetään uskonnollisista syistä. Jotkut uskonsuunnat välttävät vain selvää sianlihaa, toiset ovat tarkempia eivätkä syö mitään lisäainettakaan, joka voi olla siasta valmistettua. Tyypillisin lisäaine on sian nahasta tehtävä gelatiini. Lista sikaa mahdollisesti sisältävistä lisäaineista löytyy esimerkiksi Islamoppaan lisäaineet -sivulta.

Jotkin uskonnolliset ruokavaliot sisältävät rajoituksia ruoka-aineiden yhdistämiselle. Tunnetuin näistä on juutalaisten kosher-säännökset, joiden mukaan mm. maito- ja lihatuotteita ei yhdistetä samaan ateriaan.

Noudatettavan ruokavalion lisäksi joillakin uskonnoilla on paasto- tai vastaavia aikoja jolloin ruokavalioon tulee lisämuutoksia. Suomessa tutuimmat ovat ortodoksien paasto ennen pääsiäistä ja muslimien ramadan tiettyyn aikaan islamilaista kalenteria. Ortodoksien paasto rajoittaa mitä syödä (esimerkiksi ei punaista lihaa), muslimien paasto milloin syödä (ei päivisin).

Mormonit

Mormonit eivät juo kahvia eivätkä teetä. Tämä pohjautuu Kirkon Oppi ja liitot -kokoelman lukuun 89, jota kutsutaan nimellä "Viisauden sana". Mormonikirkon sivulla Viisauden sana on asiasta tarkempaa tietoa.

(Mormonit eivät käytä myöskään alkoholia ja tupakkaa. Koska näitä ei voi olettaa kenenkään käyttävän muutenkaan, ei tämä sivu kerro tarkemmin eri uskontojen suhtautumisesta niihin.)

Adventistit

Adventistit suosivat kasvisruokavaliota. He voivat silti syödä Mooseksen lain mukaisia "puhtaita" eläimiä kuten nautaa, lammasta sekä kaloja (mutta ei äyriäisiä). Adventistit eivät syö sianlihaa, juo kahvia tai käytä alkoholia.

Varminta on myös välttää esimerkiksi viinipohjaisia kastikkeita ja valmisruokia joissa on siasta valmistettuja lisäaineita, koska osa adventisteista välttää näitäkin.

Ks. myös Adventtikirkon sivulta Perusopinkohdat / Kristityn elämäntavat.

Baptistit

Baptisteilla ei ole virallista kantaa ruokavaliosta. Monet baptistit eivät silti käytä alkoholia ja jotkut välttävät verituotteiden syömistä.

Kveekarit

Kveekareilla ei ole virallista kantaa ruokavaliosta. Keskimääräistä useammin kveekarit ovat kasvissyöjiä.

Ortodoksit

Ortodokseilla pidempiä paastoaikoja on vuosittain neljä. Yksityiskohdat löytyvät esimerkiksi Ortodoksi.net-sivuston paastosäännöt-sivulta.

Paaston aikana ortodoksit välttävät esimerkiksi punaisen lihan syömistä. Jotkut ortodoksisen kirkon jäsenet eivät paastoa lainkaan, eikä lihan välttämäinen tarkoita, että kakku jäisi syömättä siinä lisäaineen olevan eläinperäisen hyytelöimisaineen takia. Kyse ei ole samalla tapaa tiukasta määräyksestä kuin esimerkiksi muslimien ramadan.

Katoliset

Katolisilla on kaksi varsinaista paastopäivää: tuhkakeskiviikko ja pitkäperjantai. Näiden ajankohta riippuu pääsiäisestä; tuhkakeskiviikko on laskiaissunnuntain jälkeinen keskiviikko eli 40 arkipäivää ennen pääsiäistä, pitkäperjantai on juuri pääsiäispäivää edeltävä perjantai. (Pääsiäinen puolestaan on - läntisen kristikunnan tradition mukaan - kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai.)

Lisäksi katolisilla on perjantaina katumusvelvollisuus, jonka voi toteuttaa esimerkiksi liharuuasta pidättäytymällä.

Paastotavat vaihtelevat hieman eri puolilla maailmaa. Suomessa pätee pohjoismaiden piispainkokouksen paastokäsky (korostus lisätty jälkikäteen):

1. Uskovia velvoittaa paasto ja liharuoasta pidättyminen, abstinenssi, tuhkakeskiviikkona ja pitkänäperjantaina. Paastoamisvelvollisuus koskee täysi-ikäisiä siihen asti, kun he täyttävät 60 vuotta, abstinenssi 14 vuotta täyttäneitä.

2. Perjantaisin jokainen 14 vuotta täyttänyt täyttää katumusvelvollisuuden esimerkiksi:

pidättymällä liha- tai jostakin muusta ruoasta,

- -

pidättymällä kaikesta ruoasta tavallista pidemmän ajan - -

antamalla erityistä huomiota niille, jotka ovat köyhiä, sairaita - -

3. Jokainen voi vapaasti valita sen katumuksen harjoittamisen muodon, jota hän tavallisina perjantaina noudattaa, eikä sen tarvitse aina olla sama.

Perusteluna perjantaipaastolle on Markuksen evankeliumi 2:20 ("Vielä tulee sekin aika, jolloin sulhanen on poissa, ja silloin, sinä päivänä he paastoavat.", käännös KR 1992)

Muslimit

Muslimit eivät syö sikaa, verta tai käytä alkoholia. Myös sipuli voi olla ruuasta pois jätettävien listalla.

Islamopas-sivusto selittää ruokasääntöjä huomattavan yksityiskohtaisesti.

Teosofit

Monet teosofit ovat kasvissyöjiä. Ratkaisu on jokaiselle henkilökohtainen, koska teosofeilla ei ole mitään yhtenäistä kantaa asiaan.

Jehovan todistajat

Jehovan todistajat eivät syö veriruokia. Varsinaisten veriruokien (mm. mustamakkara, verivanukas) lisäksi tämä koskee ruokia joissa verta tai veren ainesosia on vähäisenä lisänä. Esimerkiksi jotkin makkarat ovat olleet aiemmin tällaisia. Myöskään kuristettuja eläimiä joissa veri on jäänyt lihan joukkoon, esimerkiksi ansalangalla pyydystettyjä riekkoja todistajat eivät syö. On myös todistajia jotka eivät käytä sianlihaa, mutta tämä ei ole Jehovan todistajien varsinainen oppikysymys.

Ks. esim. kirjoitus Veri eräässä todistajien kirjasessa.

Bahá'ít

Bahá'ít paastoavat 2.--20. maaliskuuta. Paaston aikana auringonnousun ja auringonlaskun välillä Bahá'ít eivät syö tai juo mitään. Paasto koskee 15-70 -vuotiaita, poislukien mm. sairaat, raskaana olevat ja imettävät äidit.

Juutalaiset

Juutalaiset eivät syö sianlihaa, suomuttomia kaloja kuten esimerkiksi ankeriaita, eivätkä äyriäisiä kuten katkarapuja.

Maitoa ja lihaa juutalaiset eivät yhdistä samalle aterialle: esimerkiksi juustohampurilainen on kielletty, vaikka itsessään juusto ja naudanlihapihvi ovatkin sallittuja.

Hindut

Suuri osa hinduista on kasvissyöjiä. Maitotuotteet ovat sallittuja, suositeltujakin.

Lihaa syövät hindut eivät syö naudanlihaa.

Lisätietoa?

Tätä sivua voidaan laajentaa edelleen. Kerro oman uskontosi ruokavalio (tai sellaisen puuttuminen), niin se lisätään sivulle.


Teksti tarkistettu viimeksi 3.3.2018.
Anna palautetta