Buddha-patsas 1800-luvun
alusta. Kuvalähde
Buddhamuseum.com
Hakaristi on monissa kulttuuripiireissä tunnettu kuvio, jonka on usein katsottu kuvaavan hyvää onnea. Suomessa kuvio esiintyy nykyään esimerkiksi tasavallan presidentin lipussa, aiemmin mm. ilmavoimien tunnuksena. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen hakaristi vakiintui myös Saksan natsipuolueen tunnukseksi, ja toisen maailmansodan kauhujen tuloksena se symboloi nykyään natsismia ja on käytössä monien uusnatsiryhmien tunnuksena.
Hakaristin käyttö on kielletty kokonaan Saksassa.
Hakaristi on myös uskonnollinen tunnus. Viereisessä kuvassa se esiintyy Buddhaa esittävässä patsaassa, mutta vielä tärkeämpi hakaristi on jainalaisuudessa, jossa se on uskonnon yleistunnus ja verrattavissa kristinuskon ristiin. Toinen vastaava uskonto on tiibetiläinen vanha kansanusko, jonka nimikin voidaan kääntää "hakaristin oppi", koska sama sana tarkoittaa sekä hakaristiä että ikuisuutta tai päättymättömyyttä. Hakaristi esiintyy myös falun gong (tai 'falun dafa') -liikkeen symbolin keskellä.
Vuonna 2000 Saksan tulli kielsi tuomasta maahan buddhalaisia hakaristejä erästä taidenäyttelyä varten. Taiteilijan mukaan ne olisivat "kuvanneet aikamme globaalia sisäisen hengellisen ohjauksen etsintää". Tiedossa ei ole, onko vastaavaa tapahtunut tuotaessa esineitä maahan uskonnonharjoitusta varten.
Seuraava hakusana: Hallintovaliokunta
Teksti tarkistettu viimeksi 11.1.2024.
Anna palautetta