Konkordaatti (engl. 'concordat') on valtion ja kirkon, erityisesti roomalaiskatolisen kirkon, välinen sopimus. Se on tarkoitettu pysyväksi ja valtion kannalta perustuslain tasoiseksi normiksi.
Tyypillisesti valtio takaa katoliselle kirkolle jonkinlaisen valtionuskonnon aseman, ja esimerkiksi katolisen uskon mukaisen uskonnonopetuksen koulussa tai tukea valtion varoista kirkon toimintaan.
Konkordaateista ensimmäisenä pidetään vuonna 1122 solmittua Wormsin konkordaattia, jossa kuningas Henri V ja paavi sopivat ns. investituurariidan, kiistan siitä nimittääkö katolisen kirkon piispat kirkko vai aluetta hallitseva kuningas.
Nykyään konkordaatti katolisen kirkon kanssa on Euroopan maista ainakin Italialla, Portugalilla ja Saksalla osavaltioittain.
Uskonnonvapauden kannalta on selvää, että valtiolla ei tulisi olla erityissopimuksia yksittäisen kirkon kanssa. Toisaalta em. Wormsin konkordaatti - jota yleensä sanotaan paavin voitoksi kuninkaasta - lisäsi uskonnonvapautta sallimalla katoliselle kirkolle itsenäisemmän vallan nimittää piispansa.
Konkordaattien listaa ylläpitää concordatwatch-sivusto, jonka oma suhtautuminen konkordaatteihin on kielteinen.
Seuraava hakusana: Liittyminen uskontokuntaan
Teksti tarkistettu viimeksi 11.1.2024.
Anna palautetta