Oikeusasiamies 756/4/05: Vankilassa viive papin puheille pääsyssä

29.5.2006

Dnro 756/4/05

Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen

Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Jari Pirjola

Viite: Lounais-Suomen vankilan vankien hengellistä työtä käsitellyt "kansalaisadressi" eduskunnan oikeusasiamiehelle 7.3.2005.

VASTAUS

1 KANTELU

Lounais-Suomen vankilan 34 vankia arvosteli kirjoituksessaan hengellisen toiminnan järjestämistä vankilassa. Kirjeen mukaan yhden viranhaltijan jääminen pois työstään on aiheuttanut vakavan vajeen vankilan sielunhoidossa. Papin puheille pääsyä voi joutua odottelemaan kaksikin viikkoa. Kantelun mukaan tämä on vastoin hengellisen ja kirkollisen työn määräyksiä. Kantelun liitteen mukaan vastaus kanteluun tulisi lähettää Teille.

2 SELVITYS

Kantelun johdosta hankittiin Rikosseuraamusviraston 19.5.2005 päivätty lausunto, johon oli liitetty Lounais-Suomen vankilan selvitys.

3 RATKAISU

Rangaistusten täytäntöönpanosta annetun lain 2 luvun 4 §:n mukaan vangeille on varattava mahdollisuus osallistua rangaistuslaitoksessa järjestettäviin jumalanpalveluksiin, hartaushetkiin, ja muihin hengellisiin tilaisuuksiin sekä puhutella omaan uskontokuntaansa kuuluvaa sielunhoitajaa tai muuta uskontokunnan edustajaa. Vangeille on edellä mainitun lain mukaan mahdollisuuksien mukaan annettava tilaisuus henkilökohtaisia asioita koskeviin yksityisiin keskusteluihin sopivan henkilön kanssa.

Rikosseuraamusvirasto toteaa antamassaan lausunnossa, että jotta uskonharjoituksen oikeus voi toteutua, vangeilla tulee olla mahdollisuus osallistua jumalanpalveluksiin säännöllisesti. Ollakseen jollain tavoin verrannollista ulkopuolisen yhteiskunnan mahdollisuuksiin, jumalanpalveluksiin tulisi Rikosseuraamusviraston käsityksen mukaan voida osallistua vähintään 1-2 kertaa kuukaudessa. Lounais-Suomen vankilan tilanne oli lausuntoajankohtana edelleen vaikeutunut vankilapastorin erottua virastaan 1.5.2005 lukien. Vankeinhoidon vaikean määrärahatilanteen takia toista vankilapastorin virkaa ei Rikosseuraamusviraston mielestä ole näillä näkymin mahdollista perustaa.

Lounais-Suomen vankilan selvityksen mukaan hengellinen työ on vankilassa järjestetty "kohtuullisella tavalla". Vankilan mukaan viikoittaisissa jumalanpalveluksissa käy yhteensä 10-15 vankia.

Turun vankilan pastorilta puhelimitse huhtikuussa 2006 saadun tiedon mukaan vankilan avoinna ollut pastorin virka täytettiin 1.9.2005. Hänen mukaansa pastorin puheille pääsy voi pahimmillaan kestää 2-3 viikkoa. Kriisitilanteissa vastaanotolle pääsee nopeasti. Sunnuntaikirkko vankilassa järjestetään viikoittain ja jumalanpalveluksiin osallistuu vankilan selvityksessä todetut 10-15 vankia. Lounais-Suomen vankilassa selvitetään mahdollisuutta perustaa vankilaan pastorin viran lisäksi myös diakonin virka.

Kannanotto

Saadusta selvityksestä käy ilmi, että Lounais-Suomen vankilan vangeilla on mahdollisuus osallistua rangaistuslaitoksessa järjestettäviin jumalanpalveluksiin ja hengellisiin tilaisuuksiin sekä tarvittaessa myös keskustella vankilan pastorin kanssa. Selvitykseen viitaten, katson, että asiassa ei ole tullut esiin oikeusasiamiehen toimenpiteitä edellyttävää lainvastaista menettelyä tai velvollisuuden laiminlyöntiä.

Korostan kuitenkin sitä, että uskonnon vapaus on keskeinen vangeillekin kuuluva perusoikeus. Perustuslain 11 §:n 2 momentin mukaan uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Perustuslain 22 § asettaa julkiselle vallalle myös perusoikeuksien turvaamisvelvoitteen. Vankien oikeus uskonnonharjoittamiseen on pyrittävä järjestämään siten, että perustuslaissa turvattu uskonnonvapaus toteutuu käytännössä myös vankilassa. Saatan tämän käsitykseni Lounais-Suomen vankilan ja Rikosseuraamusviraston tietoon.