Rippikoulu ja vaihtoehdot

Aikuistumisleireistä tunnetuin on evankelis-luterilaisten seurakuntien järjestämä rippileiri. Muitakin vaihtoehtoja on, ja tälle sivulle on pyritty keräämään kaikki sellaiset. Erilaisia uskonnollisia ja muita vakaumuksellisia leirejä on toki paljon enemmän, mutta tässä kerrotaan nimenomaan rippikoulua vastaavista leireistä.

Rippikoulu ja rippileiri

Rippikoulu ei ole mitenkään välttämättä rippileiri, mutta käytännössä lähes 90% rippikoulun käyvistä osallistuu nimenomaan leirimuotoiseen rippikouluun. Rippileiri kestää useimmiten noin viikon, ja sen aikana käsitellään kristinuskoa luterilaisesta näkökulmasta. Rippileirin hinta on keskimäärin 70-120 euroa. Harrastuksiin painottuvat leirit, esimerkiksi vaellus-, laskettelu- tai pyöräilyriparit maksavat keskimäärin 200-300 euroa. On myös seurakuntia, joissa leirit ovat osallistujille ilmaisia.

Rippileiristä on kattava tietopaketti netissä, ks. Kirkon oma rippikoulusivu.

Rippikoulu tavoittaa 15-vuotiaista 83%. Jos mukaan lasketaan 16-17-vuotiaat ja aikuiset, tavoittaa rippikoulu noin 85% suomalaisista. Rippikoulu on avoin kaikille, myös uskontokuntiin kuulumattomille. Konfirmaation edellytyksenä on kaste ja kirkon jäsenyys.

Ev. lut. järjestöt

Osan rippileireistä järjestävät erilaiset Evankelis-luterilaisen kirkon sisällä toimivat järjestöt. Yhteensä näillä leireillä on mukana noin 3000 nuorta kesässä. Leirin pituus, hinta ja sisällön painotukset voivat vaihdella. Seuraavassa listassa linkit osoittavat erilliselle rippikoulu- tai nuorten toiminta -sivulle jos sellainen on, muutoin pääsivulle.

Uskonnoton vaihtoehto: Prometheus-leiri

Prometheus-leirit eli "protuleirit" ovat poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomia aikuistumisleirejä. Leireille ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet osallistujat uskontokunnastaan tai maailmankatsomuksestaan riippumatta.

Leiriviikon tarkoitus on luoda osallistujilleen turvallinen tila, jossa puntaroida omaa maailmankatsomustaan sekä saada uusia näkökulmia ja oivalluksia peilaamalla näkemyksiään muiden leirilläolijoiden kanssa. Oppitunteja ei ole, vaan leirin teemoja käsitellään keskustelemalla sekä erilaisten toiminnallisten keinojen avulla. Ensimmäinen leiri järjestettiin vuonna 1989 ja nykyään leirin käy vuosittain noin tuhat nuorta.

Leirillä käsiteltäviä teemoja ovat erilaisuus ja syrjintä, päihteet ja riippuvuudet, ympäristö, yhteiskunta ja vaikuttaminen, tulevaisuus, ihmissuhteet ja seksuaalisuus sekä maailmankuvat ja -katsomukset. Tavanomaisten leirien lisäksi järjestetään erikoisleirejä, joita ovat kuva- sekä sanataideleirit, vaellus-, liikunta-, musiikki- ja teatterileiri.

Tavanomaisen leirin hinta kesällä 2014 on 225 euroa, erikoisleirit 340 euroa. Lisätietoa löytyy leirit järjestävän Prometheus-leirin tuki ry:n sivulta tai toimistosta: protu@protu.fi tai (09) 4368 5270.

Fifteenleiri, helluntailiikkeen leiri

Fifteenleiri on helluntailiikkeen tarjoama vaihtoehto. Fifteen-leirien tarkoituksena on informoida 15-vuotiasta kansanosaa kristinuskon peruspilareista sekä johdattaa heitä itsenäiseen kristillisyyteen.

Leirejä on nykymuodossaan järjestetty vuodesta 1999. Fifteenin käy vuosittain noin 400 nuorta. Leireillä ei ole suositushintoja, hinta vaihtelee majoitustason mukaan. Leirien kesto on vähintään 8 päivää.

Leireistä on olemassa kattava selitys www-sivulla, ks. Iso Kirja -koulutuskeskuksen sivut.

Juurileiri: "sukellus muinaissuomalaiseen mielenmaisemaan"

Leirin aikana tutustutaan esivanhempiemme mielenmaisemaan keskustelujen, itsetekemisen ja kokemisen kautta. Leirillä keskustellaan mm. luontosuhteen merkityksestä ja aikuiseksi kasvamisesta vanhan suomalaisen maailmankuvan ja haltijauskon näkökulmasta, opitaan yrttien ja muiden luonnontuotteiden käyttöä sekä perinnekäsitöitä. Vuosien varrella ohjelmaan on kuulunut mm. luu-, tuohi-, sarvi- ja savitöitä, punontaa ja kehruuta. Nuoret käyvät leirin aikana läpi sarjan seremonioita, joissa opitaan muinaissuomalaista ajattelutapaa omakohtaisten kokemusten kautta. Viimeisenä leiripäivänä on loppujuhla, johon vanhemmat ja ystävät ovat tervetulleita. Juurileirillä voi löytää syvemmän ymmärryksen luonnon ja ihmisen välisestä yhteydestä sekä kuulumisesta sukupolvien ketjuun. Leiri opettaa arvostamaan omaa kansankulttuuriamme ja itseämme.

Nuorten juurileirejä on järjestetty vuodesta 2004 alkaen. Leirin järjestää Juurielo-yhdistys. Leiri on avoin kaikille 15-19 vuotiaille ja maksaa noin 200 euroa.

Kristinoppileiri, ortodoksien vaihtoehto

Ortodoksiset seurakunnat ja Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry järjestävät kristinoppileirejä, jotka ovat avoimia myös ei-ortodokseille. Leirin ohjelmassa eletään todeksi ortodoksista rukouselämää ja tapakulttuuria. Tämä näkyy mm. siinä, että leiripäivinä toimitetaan runsaasti jumalanpalveluksia, tutustutaan eri sakramentteihin käytännössä ja käydään läpi muita kirkon pyhiä toimituksia. Oppituntien aiheina ovat esimerkiksi elämän eettiset kysymykset, ortodoksisen kirkon historia ja nykypäivä sekä kirkkotaiteet, erityisesti kirkkomusiikki.

Leirejä alettiin järjestää 1950-luvulla. Yhdelle leirille osallistuu noin 20-50 leiriläistä. Leirien pituus on 6-10 päivää. Hinta vaihtelee leirin pituuden, järjestäjän ja leiripaikan mukaan.

Lisätietoja ortodoksisista kripareista saa ortodoksista seurakunnista ja Ortodoksisten nuorten liiton kautta.

Adventtikirkon teinileiri ja Ristinjuurella-viikonloppu

Adventtikirkko järjestää viikon kestävän teinileirin kesällä. Ohjelmaan kuuluu Raamatun opetusta, monipuolista musiikkia, sosiaalista yhdessäoloa ja erilaista liikunnallista toimintaa. Leiri on avoin muillekin kuin adventtikirkon jäsenille.

Teinileirejä on järjestetty vuodesta 1983 Kallioniemessä, Laukaassa, ja niille osallistuu noin 100 nuorta. Leiri maksaa 165 euroa. Leirille ovat tervetulleita 14-17 -vuotiaat. Ristinjuurella-viikonloppu Suomen Kristillisellä yhteiskoululla huhtikuussa on myös suunnattu kohderyhmälle 14-17 vuotiaat.

Nuorten toiminnasta ja leireistä kerrotaan lisää Lanun Facebook-sivuilla sekä nettisivulla. Lisätietoa teinileiristä ja Ristinjuurella-viikonlopusta saa Adventtikirkon puhelinnumerosta 03-3611111 tai suoraan Suomen adventtikirkon nuorisotyön vastaava Nina Saaristo: 045 8623677 nina@sdafin.fi.

Vapaakirkon seurakuntakoululeiri

Vapaaseurakunnat järjestävät 15-vuotiaille nuorille seurakuntakoulun, tuttavallisemmin seuriksen. Käytännössä leirejä koordinoi Suomen Vapaakirkon Nuoret ry. ja paikallisseurakunnat lähettävät nuorisotyöntekijöitään opettajiksi ja johtajiksi leireille. Leirit ovat valtakunnallisia ja kestävät 12 päivää. Leireille osallistuu yhteensä 130-150 nuorta. Leirejä järjestetään kesällä Hangossa (Suomen teologinen opisto Santalassa) sekä Jyväskylässä (Kiponniemen toimintakeskus).

Leireillä opetetaan kristinuskon perusteita, paneudutaan nuorena olemisen ja elämisen kysymyksiin ja tutustutaan Raamattuun. Leiriläisille opetetaan myös seurakunnasta ja Suomen Vapaakirkosta. Lisäksi leireillä on yhteysiltoja ja iltanuotioita. Yhteysilloissa rukoillaan, lauletaan ylistyslauluja ja kuullaan opettajien ja isosten omakohtaisia kokemuksia rukouksesta sekä uskonelämästä. Opetusmateriaalina käytetään Kohti Elämää-kirjaa.

Leirit maksavat Vapaakirkon jäsenille vajaat 300 euroa, koska kotiseurakunta tukee heidän osallistumistaan. Vapaakirkkoon kuulumattomat maksavat koko leirin hinnan, noin 400 euroa, itse.

Näilläkin leireillä on oma sivunsa.

Metodistien leiri

Suomen Metodistikirkolla on vuodessa yksi rippileiri, jossa on noin 10 nuorta. Leiri on samantapainen kuin luterilainen rippileiri. Pituus on 10 päivää, jonka aikana on 40 oppituntia Raamatusta, kristinuskosta ja ihmisyydestä sekä niiden lisäksi aamu- ja iltahartaudet, pelit, kilpailut, iltaohjelmat jne.

Leirin hinta on 130 euroa. Leireille ovat tervetulleita muutkin kuin metodistikirkon jäsenet. Leirejä on järjestetty vuodesta 1966 alkaen.

Baptistien seurakuntakoulu

Baptistien aikuistumisleiri on nimeltään seurakuntakoulu. Leirin järjestää Suomen baptistikirkko. Joka kesä pidetään yksi leiri, johon kutsutaan baptistiyhdyskunnan rekisteriin kuuluvat 13-16 vuotiaat nuoret. Seurakunnat maksavat leirien kulut.

Leirillä opetetaan mm. Raamatun aiheista, kristinuskon perusteista, avioliitosta ja seurakunnasta. Ohjelmassa on paljon sosiaalista yhdessäoloa, iltanuotiohetkiä ym.

Suomen evankelisluterilainen Lähetyshiippakunta

Lähetyshiippakunnan (taustajärjestö Luther-säätiön nimellä) ensimmäinen rippikoulu pidettiin kesällä 2010. Rippikoululeiriä edeltävän vuoden aikana leiriläiset kayvät läpi vähä katekismuksen opinkohdat läpi seurakuntansa pastorin kanssa. Rippikoulu käsittää viikon pituisen leirijakson ja kaksi viikonloppu tapaamista. Leirin sisältönä on kristinuskon perusopinkappaleet Raamatun ja niitä selittävien Luterilaisten tunnustukirjojen mukaisesti.

Lisätietoa www.lhpk.fi.

Tekstin tarkistajat

Tämän sivun tekstin ovat tarkistaneet fifteen-leireistä vastaava nuorisotoimintojen johtaja Jukka S. Piirainen, juurileirin järjestäjä Sirpa Räsänen, Ortodoksisten nuorten liiton toiminnanjohtaja Maria Kauppila, Prometheus-leirin tuki ry:n tiedotusjaoston puheenjohtaja Essi Vuorinen, Suomen Vapaakirkon vs. nuorisotyönjohtaja Joona Väisänen, Suomen Adventtirkon teini- ja varhaisnuorisotyön jaostojohtaja Nina Saaristo, Helsingin metodistiseurakunnan pastori Timo Virtanen, työalasihteeri Jarmo Kokkonen Kirkkohallituksen Kasvatus ja nuorisotyö -osastolta, Pastori Jari Portaankorva, Suomen baptistiyhdyskunnan johtaja ja Lähetyshiippakunnan Pyhän Tuomaksen seurakunnan pastori Eero Pihlava.


Teksti tarkistettu viimeksi maaliskuussa 2014.
Anna palautetta