Irmeli Elomaa (68)

Tulos: Ei valittu

Puolue: Vihreä Liitto
Vaalipiiri: Satakunta

Kotisivu: https://www.pohjoissatakunnanvihreat.fi/irmeli-elomaa-eduskuntavaaliehdokas/

Ammatiltani olen yleislääkäri, nyt eläkeläinen. Viimeiset 30 työvuotta olin yksityislääkärinä omalla lääkäriasemalla. Nyt eläkkeellä ehdin politiikkaan ja eduskuntavaaliehdokkaaksi, kun politiikka ei enää haittaa työtä eikä työ politiikkaa!
Olen Satakunnan aluevaltuustossa ja aluehallituksen varajäsen.
Kankaanpään seurakunnassa olen yhdistyneen lähes koko Pohjois-Satakunnan kattavan Kankaanpään seurakunnan kirkkovaltuuston jäsen, ja yritän puolustaa tasa-arvoa. Seurakuntamme on ollut yksi Suomen vanhoillisimmista, ja vasta seurakuntaliitosten myötä saimme ensimmäisen naispapin. Hakeuduin seurakunnan luottamustoimiin juuri naisten oikeuksien vuoksi. Edelleen konservatiiviset voimat ovat täällä vanhvasti hallinnossa, ja työtä riittää naisten ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoisen kohtelun puolustamisessa. En hyväksy syrjintää uskonnonkaan nimissä, varsinkin Jumalan nimissä toisten oikeuksien polkeminen on vastenmielistä! Jotkut ovat tasa-arvon puuttumisen vuoksi eronneet seurakunnasta, mutta itse ajattelen, että muutosta voi parhaiten ajaa sisältäpäin vaikuttaen.

Tuleeko evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon verotusoikeus poistaa?
Ehdokas ei vastannut kysymykseen.

Kirkolla on paljon yhteiskunnallisisa tehtäviä ja historiallisen kulttuuriperinnönkin säilyttämisen kustannuksia. Niiden järjestämisvastuu ja maksaja pitäisi miettiä ennen kuin voidaan ajatella valtion ja kirkon erottamista.

Miten hautaustoimi tulee järjestää?
Ehdokas ei vastannut kysymykseen.

Meillä on ollut ja on edelleen lisääntyvästi eri uskontokuntia, ja monille ihmisille, sekä kuoleville että omaisille on tärkeää oman uskonnon huomioiminen hautauksessa ja haudan paikassa.Kuitenkaan en kannata että joka uskontokunta perustaisi omia hautausmaita, mutta ekumeeninen hautausmaa jossa nurkka uskonnottomillekin, olisi paras. Uurnahautauksen ja tuhkan hautaamisen lisääntyessä uusia alueita ei tarvita enää yhtä paljon. Mutt hautaaminen on nykyään kohtuuttoman kallista, ja pitäis mahdollistaa muistotlaisuus ja siunaaminen laina-arkussa ja tuhkauas ilman arkkua.

Minkä ikäisen tulee saada itse päättää kuulumisestaan uskontokuntiin?
Ikärajan on oltava alle 15, esimerkiksi 12 vuotta.

13-vuotiaana alkaa yläaste, ja siinä iässä voisi jo myös olla oikeus valita kuuluminen uskontokuntaan, jos lapsi muulta kehitykseltään on kypsä siihen. Toisaalta monet haluavat käydä 15-vuotiaana rippikoulun, joka on koettu hyvin yhteisöllisenä. Mutta 18 on liian korkea ikä.

Miten uskontoja ja elämänkatsomustietoa (ET) tulee opettaa?
Siirrytään kokonaan kaikille yhteiseen katsomusaineeseen.

Koulussa ei pidä eristää ihmisiä maailmankatsomuksen tai uskonnon takia toisista oppilaista, se lisää syrjäytymisriskiä. Ev.lut.seurakunnan jäsentenkin on saatava opetusta katsomuisaineista. Vain toisen ajattelutavan ymmärtäminen on toisen hyväksymisen edellytys, ja lisää sopua ja ekumeniaa uskontokuntien välillä. On tärkeää että lapset ja nuoretkin oppivat ymmärtämään erilaisuutta.

Jos uskonnon ja ET:n opetus säilyy, tuleeko ET avata kaikille?
Kyllä, kaikkien on voitava valita ET-opetus.

Myös tunnustuksellisen luterilaisen on saatava osallistua elämänkatsomustiedon opetukseen, perusteena tasa-arvo ja syrjimättömyys.

Tuleeko jumalanpalvelusten kuulua peruskoulun toimintaan?
Kyllä, eikä vain evankelis-luterilaisia vaan muidenkin uskontojen tilaisuuksia.

Eri uskontoihin tutustuminen ei ole vaarallista tai haitallista kenellekään. Uskonnoista on voitava keskustella, ja eri uskontojen juhlapyhiin tutustuminen vain avartaa maailmankatsomusta. Minkä tahansa uskonnon käyttäminen vihan, vallan, alistamisen ja eriarvoistamisen välineenä vähenee parhaiten kun tutustutaan eri uskontoihin moninaisesti, eikä oma usko ja ihminen siitä tahriinnu, kun muidenkin uskoon tutustuu.

Tuleeko alaikäisten poikien ympärileikkaus muista kuin lääketieteellisistä syistä sallia?
Ehdokas ei vastannut kysymykseen.

Lasten ympärileikkaus tulee kieltää ilman lääketieteellistä syytä. Mutta aikuisella miehellä on oikeus tähän sallittava, mutta pitää huolehtia että nekin tehdään ammattilaisten toimesta eikä puoskareina.
Naisen ympärileikkaus on aina rikos ihmisyyttä vastaan.

Tuleeko rituaaliteurastus uskonnollisista syistä sallia?
Kärsimys tulee aina minimoida teurastuksessa, uskonnollisia poikkeuksia ei saa sallia.

Eläintäkään ei saisi uhrata uskonnon nimeen. Nyky-yhteiskunnan eettiset säännöt eivät enää anna tilaa rituaaliteurastuksille.

Tuleeko ruokakaupan voida kieltää myyjältä esimerkiksi huivin käyttö?
Esimerkiksi musliminaisen huivi tulee sallia.

Onko huivi sallittu, onko romaaninaisen hame sallittu? Erilainen pukeutumiskulttuuri voi aiheuttaa skismaa. Näitä kysymyksiä monilla työpaikoilla mietitään. Työnantajan joustavuudestakin on kysymys. Työnantajan kanssa voi neuvotella työasuun sopivan huivin. Harva työasu on sellainen että esim.huivista oikeasti olisi haittaa. Toisaalta eihän romaaninainenkaan saa hoitotyössä pitää pitkää hamettaan.
Naisella pitää kyllä olla itse oikeus valita haluaako huivia yleensäkään pitää. Jos kielletään kokonaan uskonnolliset tunnusmerkit työpaikoilla, se voi kostautua myös ristiriipusten, rintakerkkien ym kieltoihin, joka tuskin moni haluaisi.

Tuleeko jonkin uskonnon pyhänä pitämien asioiden pilkka kieltää?
Ehdokas ei vastannut kysymykseen.

Kaikenlainen toisen loukkaaminen on vastenmielistä kiusaamista. Laki pitäisi jotenkin saada sellaiseksi, että yleensäkin joka loukkaamistarkoituksessa julkisesti häpäisee toista ihmistä, pitää saada vastuuseen.
Mutta Jumalan pilkkaan kyllä Jumala vastannee, eli ei meidän ihmisten tarvitse siitä huolehtia... Uskonnoista on voitava keskustella.

Miten vakiintuneiden vapaapäivien kuten helatorstain ja juhannuksen ajankohdasta pitää päättää?
Ehdokas ei vastannut kysymykseen.

Jos muutoksia työaikalakiin tehdään, konsultoidaan ja kuunnellaan kirkkoa. Joulu, juhannus ja pääsiäinen on niin vakiintuneita ja perinteisiä koko kansan pyhiä että niistä ei kannata edes neuvotella. Loppiainen ja helatorstai olivat välillä normaaleja työpäiviä, eikä se olisi mahdoton ajatus jatkossakaan. Sunnuntait kannattaa edelleenkin pitää yleeisinä vapaapäivinä, mutta omasta mielestäni ollut kohtuutonta kun sunnuntaityöstä sai saman lisäkorvauksen kuin yötyöstä. Onhan kuitenkin paljon helpompi tehdä pyhätyötä kuin yötyötä.